De Wever wil niet reageren op  'flauwekul in België’
Foto: LUMA

'Eerlijk gezegd, als je hier in China zit, ben je met andere dingen bezig dan het soort flauwekul waar men zich mee bezig houdt in politiek België op dit moment aan Franstalige kant’, laat N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever weten. ‘Ik heb geen zin om daarop te reageren.'

De Wever is momenteel op economische missie in het Chinese Shangai. Het Radio 1-programma De Ochtend vroeg de N-VA-voorzitter naar zijn mening over de heisa rond een uitspraak van minister Jan Jambon over de collaboratie en over de aanwezigheid van enkele N-VA'ers op een verjaardagsfeest van eresenator Bob Maes, die de Vlaamse Militanten Organisatie oprichtte. De Wever deed de commotie af als flauwekul.

Die verklaring kon bij de PS alvast op niet veel enthousiasme rekenen. 'Wet denkt premier Michel?' vraagt men zich af.

Over zijn eerste economische missie ooit is De Wever wel positief, ook al was hij vroeger sceptisch over buitenlandse reizen. 'Maar de sectoren die zijn meegegaan zijn in de wolken over de missie en dat maakt me tevreden'.

'In China heeft dat zin omdat ze heel hiërarchisch ingesteld zijn. De burgemeester betekent hier wel iets in een stad van 23 miljoen mensen en dan gaan er veel deuren open', aldus De Wever.

Bart De Wever is naar eigen zeggen ook tevreden dat hij een tegenkandidaat heeft voor de voorzittersverkiezingen. Geert Vertongen, voorzitter van de N-VA in Diepenbeek, heeft zich kandidaat gesteld. 'Des te beter dat er een tegenkandidaat is', zei De Wever. 'Ik heb geen ambitie om voorzitter voor het leven te zijn. Maar ik had wel oren naar het argument dat er nu best een voorzitter komt met wat kilometers op zijn teller.'