Europese sociaaldemocraten: ‘Aanwezigheid Jambon en Francken in regering bijzonder zorgwekkend’
Gianni Pittella (l) en de voorzitter van de Europees Commissie, Jean-Claude Juncker. Foto: AP

Premier Charles Michel moet de leden van zijn regering die zich ophouden met nazicollaborateurs sterk veroordelen. Dat heeft Gianni Pittella, Europees fractieleider van de sociaaldemocraten, verklaard. Pittella verwees daarbij naar de strijd van vader Louis Michel tegen de Oostenrijker Jörg Haider.

Pittella toont zich in een persbericht bezorgd over het feit dat in de Belgische regering Met Jan Jambon en Theo Francken (beiden N-VA) een minister en een staatssecretaris zetelen ‘die openlijk vroegere nazicollaborateurs en hun verenigingen bezoeken’. ‘De aanwezigheid van deze persoonlijkheden in de Belgische regering, met delicate bevoegdheden als Binnenlandse Zaken en het asiel- en migratiebeleid, is een bijzonder zorgwekkende evolutie.’

‘Het uitblijven van een duidelijke en sterke reactie van premier Charles Michel versterkt enkel onze ongerustheid’, aldus Pittella, die wijst op de voorbeeldfunctie van België als ‘een vurig verdediger van de democratie en de stichtende waarden van Europa’.

‘Daarom hopen wij dat de nieuwe regering zich even waakzaam zal tonen bij de verdediging van democratische waarden als Louis Michel (minister van Staat en vader van de huidige premier, red.) in de periode waarin de nationalistische partij van Jörg Haider aan de macht kwam in Oostenrijk’, besluit Pittella, verwijzend naar de oproep van Michel senior in 2000 om de Oostenrijkse skipistes links te laten liggen.