De Laurette-show in de Kamer
PS-kopstuk Laurette Onkelinx. Foto: Photo News

Laurette Onkelinx (PS) nestelde zich vandaag met verve in haar nieuwe oppositierol. Onder meer met 'Franckengate', zoals het in Franstalig België genoemd wordt, probeerde ze de MR te raken. De meerderheid kwam tot nu toe nooit echt in de problemen, al was het pijnlijk hoe de beloofde begrotingstabellen er maar niet kwamen.

'U probeert angst te zaaien.' Met die uithaal nam Denis Ducarme (MR) deze middag wraak voor de vurige speech van Onkelinx deze ochtend op het spreekgestoelte in de Kamer. 'Dit is niet extreemrechts, maar centrumrechts.'

Voor de pauze had Onkelinx nog geprobeerd de meerderheid, en vooral de MR, in de hoek te duwen met de vraag om Theo Francken en Jan Jambon, beide N-VA, aan de deur te zetten. Francken noemde ze 'homofoob' en de uitspraken van Jambon vielen ook in slechte aarde.

 

Laurette Onkelinx probeerde met een uithaal naar Jambon en Francken de communautaire polemiek ook vandaag te voeden, maar dat lijkt de meerderheid niet in verlegenheid te brengen.
Jan-Frederik Abbeloos
Onze redacteur ter plaatse
 

Maar niemand reageerde echt op de vraag van Onkelinx, waarop het debat stilaan naar de essentie ging: de inhoud van het regeerakkoord. Het kwam tot een bits onderonsje tussen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Onkelinx over de welvaarstenveloppe. CD&V probeerde vooral aan te tonen dat het onder Di Rupo allemaal niet zoveel beter was. Beke ontpopte zich tot verdediger van de regering: 'Nu voeren we een sociaal gecorrigeerde indexsprong door, in de vorige regering een de facto indexsprong.' Beke haastte zich wel om -meermaals- duidelijk te maken dat hij die indexsprong niet met fierheid verdedigde.

De hele dag zou de indexsprong hét symbooldossier zijn wanneer het over het verschil tussen links en rechts zou gaan. 'Die maatregel treft 95 procent van alle mensen', berekende Groen-fractieleider Kristof Calvo. Groen en SP.A begrepen daarbij niet waarom CD&V die indexsprong, samen met de 'harde besparingen, de sociale afbraak, de verhoging van de pensioenleeftijd' slikt. 'Waarom CD&V dit spel meespeelt is nog altijd de vraag', aldus SP.A-fractieleidster Karin Temmerman. 'Dit is een kille, kille rechtse regering.'

'Wij hebben geen jacht op werklozen toegelaten', verdedigde Beke zich. 'Daarom hebben wij niet aanvaard dat er middelentoets zou komen, dat er 'Duitse' minijobs zouden komen, dat de werkloosheid in de tijd beperkt zou worden.’

Maar zoals eerder gezegd kwam MR 's middags, zichtbaar met veel plezier, aan het woord. Ducarme nam zijn tijd om de PS te provoceren. 'Deze regering, die voor politieke stabiliteit zorgt, is socialer dan u was, u zou moeten applaudisseren.' MR-minister van Begroting Hervé Jamar zwaaide even later met een mapje, waarin de cijfers over de begroting staken. Een tabel waarop de oppositie al een hele dag aan het wachten was. Onkelinx was 'not amused', vanuit de oppositiebanken klonk gejoel en geroep.

 

‘Wie begint altijd over communautaire?’

Na het betoog van Onkelinx was het deze voormiddag aan de N-VA om van wal te steken met nieuwbakken fractieleider Hendrik Vuye. Die wees erop dat de coalitie een logisch gevolg is van de verkiezingen. 'De enige kamikazeregering zou Elio II zijn.' Hij benadrukte daarbij het belang van de sociaal-economische maatregelen en ook dat het communautaire de komende vijf jaar niet aan bod zal komen.

Groen-kamerlid Kristof Calvo vroeg daarop meer duidelijkheid over de communautaire afspraken. Wat is er nu afgesproken over artikel 195, dat een nieuwe staatshervorming mogelijk maakt? Hendrik Vuye antwoordde dat de regering afspraken ‘in atomaschriftjes’ niet moet meedelen en ook Open VLD-fractieleider Patrick Dewael reageerde. ‘Ik stel een verbazende paradox vast. De regering-Michel laat het communautaire los. Nu gaat het over artikel 195. Wie begint daar altijd over?’ Hij vroeg om het debat over het sociaal-economisch herstelbeleid te voeren.

De cijfers

Calvo pleitte overigens opnieuw, net als gisteren, voor een tabel met cijfers. Hendrik Vuye versprak zich tot jolijt van de oppositie. ‘U weet, meneer Calvo, dat u die tabellen aan de regering moet vragen, en niet aan de fractieleider van de oppositie.’ Hoewel Jamar beloofd had de cijfers te geven, kon hij de tabellen ' s middags niet voorleggen, tot groot ongenoegen van de oppositie.

Volgens Jamar kan hij die niet vrijgeven omdat er cijfers uit Wallonië en de Franse gemeenschap ontbreken. Zijn collega uit Franstalig België, André Flahaut (PS), ontkent dat het overmaken van cijfers vertraging heeft opgelopen.

 

N-VA moest nog wat groeien in zijn nieuwe rol. Ze reageerden op alles wat de socialisten zeiden, en gedroegen zich nog niet als de grootste partij die vooral inhoudelijk het debat moet domineren.
Jan-Frederik Abbeloos
Onze redacteur ter plaatse