U2 excuseert zich voor gratis album
Foto: Facebook

Bij de lancering van de nieuwe iPhones kregen alle iTunes-gebruikers gratis het nieuwe album van de Ierse rockband U2. Wat veel gebruikers irriteerde, was dat de plaat automatisch werd gedownload. U2-frontman Bono excuseert zich daar nu voor in een video.

Op de Facebookpagina van U2 staat een video van Bono en de andere bandleden die vragen van fans beantwoorden . Ergens halverwege het filmpje (vanaf 2:20) krijgt Bono de vraag om ‘nooit nog een album op iTunes te zetten dat automatisch wordt gedownload - het is echt grof.’

Bono reageert met een laconieke ‘Oeps... sorry daarvoor’. Hij zegt dat het een mooi idee leek, maar dat ze zich hebben laten meeslepen. ‘Het was een druppeltje megalomanie, een vleugje vrijgevigheid, een scheutje zelfpromotie, en een diepe vrees dat deze songs niet zouden gehoord worden’

U2 had een miljoenendeal met Apple om bij de lancering van de nieuwe iPhones in september hun nieuwe plaat gratis beschikbaar te maken voor alle iTunes-gebruikers. Een marketingstunt die niet bij iedereen in goede aarde viel. In die mate dat Apple inderhaast een tooltje moest maken dat ‘Songs of Innocence’ kon verwijderen uit de muziekbibliotheek van gebruikers.

‘Er is veel lawaai. Ik denk dat we zelf iets te lawaaierig zijn geweest om daar door te breken’, besluit de U2-frontman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig