Het CDH vraagt het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken vanwege een aantal gelekte e-mails waarin Francken 'homofobe uitspraken' deed. Ook PS-kopstuk Laurette Onkelinx vraagt het ontslag van zowel Theo Francken als Jan Jambon.

Naar aanleiding van de deelname van Theo Francken aan een verjaardagsfeest van Bob Maes publiceren een aantal Franstalige kranten een aantal e-mails op die Bas Luyten, een vroegere N-VA-medewerker die bij de partij opstapte.

Dinsdag kreeg Francken van de socialistische oppositie al kritiek vanwege zijn aanwezigheid op de verjaardag van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes. Woensdag haalt het CDH de mails aan als reden voor ontslag.

Uit de mails blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de VNV’ers noemde, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

Volgens het CDH laat Francken zich in die mails homofoob uit, al zou die zich eerder verdedigd hebben met de stelling dat het om humor ging. In een persmededeling eist het CDH het ontslag van Francken. ‘Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar. Homofobe uitspraken in geschriften is geen humor, het is strafbaar.’

Voor het CDH moet Francken zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, ‘maar in de rechtbank’ en moet premier Charles Michel (MR) staatssecretaris Francken uit zijn regering zetten.

Tijdens het kamerdebat over de regeerverklaring vroeg ook PS-kopstuk Laurette Onkelinx het ontslag van Theo Fracken en van vicepremier Jan Jambon (N-VA). De uitspraak van die laatste dat collaborateurs ‘hun redenen hadden’, deed de Franstalige oppositie steigeren.