ABVV: 'We behandelen geen bagage meer uit ebola-landen'
archiefbeeld Foto: BELGA

De bagagisten van Brussels Airport zullen niet langer bagage of vrachten behandelen uit een aantal met ebola geconfronteerde Afrikaanse landen. Dat heeft het ABVV gezegd. Eerder vroeg de liberale vakbond om alle vluchten naar ebola-landen te schrappen tot het personeelt voldoende geïnformeerd is over de epidemie.

'Door gebrek aan concrete procedures vanuit de luchthavenautoriteiten hebben wij besloten dat de bagagisten geen bagage/vrachten meer zullen behandelen afkomstig uit Guinee, Liberia, Sierra Leone, delen van Congo en Nigeria', luidt het in een mededeling van de socialistische vakbond.

Het ABVV nam die beslissing naar eigen zeggen in samenspraak met de militanten die actief zijn op de luchthaven. De acties zullen volgens de vakbond voortduren tot er duidelijke garanties zijn over het besmettingsgevaar.

'Personeel moet weten wat gevaarlijk kan zijn'

De liberale vakbond wordt het luchthavenpersoneel veel te weinig geïnformeerd, vindt Thierry Vuchelen. ‘We willen eerst en vooral dat er een draaiboek komt. Daarnaast moet er een infocampagne komen zodat de mensen weten wat gevaarlijk zou kunnen zijn en wat niet', verklaarde hij op Radio 1.

‘Niet alleen het cabinepersoneel, maar ook het grondpersoneel, zoals bagagisten, cleaning en catering, stellen zich steeds meer vragen’, aldus Vuchelen. ‘Zij komen ook onrechtstreeks in contact met die vluchten.’

Volgens Brussels Airport worden wel degelijk maatregelen genomen voor het personeel. De directie belooft echter om de personeelsleden daarvan beter op de hoogte te brengen.

Er is nu overleg aan de gang tussen vakbonden, piloten en directie. Als er niet snel veiligheidsgaranties komen voor personeel en passagiers, vraagt de christelijke vakbond LBC-NVK om de vluchten naar de West-Afrikaanse risicolanden te verminderen of zelfs te schrappen.