GETEST. Dromen tussen pop-updesign
Foto: EYES/NIGHTS ONLY
Douches in kostschoolstijl, zeep die geurt naar zondagnamiddagen met opa, en kamers waarin designers hun dromen mochten uitwerken: welkom in pop-uphotel Eyes/Nights only.

EYES/NIGHTS ONLY werd opgetrokken voor de interieurbiënnale in Kortrijk en opent zijn deuren van 17 tot 26 oktober. Het hotel verwelkomt gasten en exposanten van de expo, en wil zo een antwoord bieden op de enorme vraag naar hotelkamers tijdens de biënnale.

Overdag een tentoonstellingsruimte, 's nachts een hotel: het concept achter EYES/NIGHTS ONLY laat zich eenvoudig samenvatten. Creatief bureau DIFT schreef merken en designers aan, en gaf hun elk een kamer in de Pleinschool in Kortrijk om zich in uit te leven. Zij timmerden, schilderden en decoreerden op veertien dagen tijd een tijdelijk onderkomen voor designliefhebbers bij elkaar.

Clean rooms, low rates, remote tv

Betontegeltjes, glasramen, hoge plafonds: aan sfeer geen gebrek in de Pleinschool. Interieurwinkels als Ydee en espoo. lieten zich inspireren door hun omgeving en verweefden hun design naadloos met dat van de kostschool. De combinatie werkt verbluffend goed, zelfs in hun verscheidenheid lijken de kamers een geheel.

Elke kamer dient bovendien als showcase voor talent. Zo ontwierp Arbijt een motelkamer - inclusief neonverlichting - en maakte Orac elk decoratiestuk uit sierlijsten uit hun assortiment. Vormen maakte dan weer gebruik van de subtiel ingezakte deurframes om de diagonale lijnen door te trekken door hun hele kamer.

Wat vonden wij?

‘Dream on dreamer’ op de ene muur, ‘Some cause happiness wherever they go, others whenever they go’ op de andere: ik zat duidelijk in de kamer met inspirerende quotes. Boss & Ydee, masterminds achter deze droomkamer, lieten ook een extra stift achter. Kwestie van meteen eigen inspiratie op de muren achter te laten.

Laten we eerlijk zijn, je gaat naar EYES/NIGHTS ONLY voor de ervaring en dat is precies wat je krijgt. Dat houdt in mijn geval in: indommelen met de geur van verse lelies, voetstappen horen om drie uur 's nachts, en wakker worden van het belsignaal (ik verdenk een van de andere gasten).

Waar het pop-uphotel écht scoort is op de manier waarop het zijn locatie uitspeelt. De strengheid van de kostschool vind je terug in de gezamenlijke badkamer met mini-douchecabines waarin zelfs ik groot lijk (dankjewel daarvoor!), en wordt op andere plaatsen netjes neergehaald door spreuken als: ‘For a long time I thought I wanted to be a nun. Then I realised that what I really wanted to be was a lesbian’.

Mijn absolute hoogtepunt: het ochtendritueel in de badkamer. Eerste herfstlicht en bijhorende kou, met op de achtergrond de wind die - dankzij de openstaande tuindeuren - hoorbaar door de bomen ruist. Herinneringen aan retraites op school. Een onbeschrijfbare rust die opeens over je heenvalt. Luxe.

EYES/NIGHTS ONLY is natuurlijk geen echt hotel. Wie op zoek is naar het soort van luxe dat hedendaagse hotels op punt hebben gesteld, kan teleurgesteld weer huiswaarts keren. Wie openstaat voor een prikkelende designomgeving en de langvergeten kunst om rust en stilte in te lassen, heeft hier echter een ultieme viersterrenervaring te pakken.

Benieuwd naar de andere kamers?

Ontdek het pop-uphotel in onze fotospecial.