‘De Wever kan niet anders dan zich hiervan distantiëren’
Foto: Photo News

Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat Vlaams minister Ben Weyts en staatssecretaris Theo Francken de collaboratie en 'de VMO met haar gewelddadige praktijken' streng moeten veroordelen, nu blijkt dat ze aanwezig waren op het verjaardagsfeest van Bob Maes, oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) die later vervelde tot de als militie veroordeelde Vlaamse Militanten Orde.

Na een gecontesteerde uitspraak van Jan Jambon gisteren, over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt de oppositie vandaag munitie bij drie andere N-VA’ers. Zeker in Franstalig België is de aanwezigheid van Weyts, Francken en Vanlouwe op een verjaardagsfeestje van Bob Maes een ‘issue’, maar ook SP.A springt erop.

Bob Maes is oud-Volksunie-senator en oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO).

Onder meer PVDA en SP.A eisten vanmorgen al het ontslag van Francken. SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt dat premier Michel dringend moet uitleggen aan zijn regeringsleden of ze al dan niet naar ‘aangebrande feestjes’ mogen gaan. Groen-voorzitter Wouter Van Besien eist nu dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zich distantieert van de aanwezigheid van Francken en Weyts. ‘Ik kan me niet voorstellen dat premier Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever dit niet veroordelen’, reageert Van Besien. ‘Bart De Wever gaat er steeds prat op het Vlaams-nationalisme een democratisch gezicht te geven. Dan kan hij niet anders dan zich hiervan distantiëren.’

Als beide N-VA’ers 'niet inzien dat dit niet kan' en zich niet distantiëren van de collaboratie en het VMO, dan stelt zich volgens Van Besien 'een probleem met hun functioneren als regeringslid'. 'Het ‘En dan?’ van Weyts en Francken is hier echt totaal misplaatst, net als de lofzang op Bob Maes als democratisch voorvechter', besluit hij.