Porsche-chauffeur De Wever wordt kabinetschef Jambon
Foto: vrt

De Limburger Joy Donné wordt de kabinetschef van N-VA-vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat meldt Knack.

Donné heeft in het verleden op de Belgische ambassade in Tokyo gewerkt en was sinds 2008 adviseur op het kabinet Financiën. Maar vorige week belandde de Tongenaar in het oog van een mediastormpje. De man pikte De Wever na een onderhandelingsnacht op met een Porsche Carrera.

Voor het oog van twee televisiecamera’s haalde de man een parkeerboete van onder de ruitenwisser en gooide die op de grond. Achteraf bleek ook dat het voertuig uitgerust was met twee verschillende ­nummerplaten. Als klap op de vuurpijl droeg Bart De Wever ook geen gordel bij het wegrijden.

Het gedrag van Donné zorgde voor flink wat irritatie binnen de N-VA. ‘Op staande voet ontslaan die man’, liet Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) verstaan op Twitter.

 

Maar amper één dag later klonk dat al helemaal anders:

 

Vandaele laat nu aan Knack weten dat Joy Donné ‘de indruk wekte dat N-VA’ers overal bovenstaan, wat niet zo is. Nu goed, ik denk dat hij dat geen tweede maal zal doen.’

CDH is alvast niet opgezet met de aanstelling van Donné. 'Het CDH kan niet aanvaarden dat dit individu de kabinetschef wordt van de minister van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de Politie', luidt het in een persbericht. Maar N-VA ziet geen graten in de aanstelling van Donné. 'Het gaat daarbij toch om zijn capaciteiten en inhoudelijke inbreng', klinkt het bij de partij. 'Waarom zou dat niet kunnen? Omdat hij met een Porsche rijdt, een boete had of een fout maakte met zijn nummerplaten?'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig