Charles Michel: ‘Ja, wij hebben het land gered’
Foto: Bart Dewaele

Kersvers eerste minister Charles Michel rekent in een interview met De Standaard af met de kritiek op zijn ploeg.

In zijn eerste interview als premier vertelt Michel onder meer dat het premierschap nooit de ultieme ambitie was waarvoor alles en iedereen moest wijken. ‘Ik heb altijd de drang gehad om dingen te realiseren en ik ben ook niet bang om verantwoordelijkheid te nemen, maar dit is niet waaraan ik elke ochtend dacht wanneer ik mijn tanden aan het poetsen was’, aldus Michel.

Michel is er erg trots op dat hij erin geslaagd is om te doen wat iedereen onmogelijk achtte: een coalitie vormen die alle communautaire discussies voor vijf jaar in de koelkast stopt. Hij begrijpt dan ook niet dat de Franstalige oppositie probeert het communautaire vuur weer aan te wakkeren. ‘Ze roept net niet op tot haat. Ik begrijp niet dat de oppositie de verdeeldheid nog wil uitdiepen. Dat getuigt van een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin. En het gaat helemaal in tegen wat de kiezers gevraagd hebben. Die willen dat we er sociaal-economisch op vooruitgaan.’

Ook de kritiek op de samenstelling van zijn regering raakt Michel niet. De eerste minister wijst erop de regering paritair is samengesteld en dat de MR beter bedeeld is dan het op basis van haar electorale gewicht kon eisen. ‘Het zegt veel dat de oppositie een aanval lanceert op de verdeling van de ministerportefeuilles, in plaats van op de visie in het regeerakkoord. Ik vind dat een beetje banaal. En dan is hun kritiek nog compleet onjuist ook’, aldus Michel.

In het interview vertelt Michel ook waarom hij uiteindelijk premier is geworden en hoe hij zijn verhaal wil duidelijk maken aan de burgers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig