Kritiek op superdatabank voor wanbetalers
Foto: BELGA

De regering-Michel plant één grote databank die alle wanbetalers omvat. Niet alleen hypothecaire en consumentenkredieten worden gebundeld, maar ook telecom-, energie-, belasting- en huurschulden. ‘Niet realistisch en een aanslag op de privacy’, aldus critici.

Steeds meer Belgen hebben problemen om hun schulden af te betalen. Dit jaar steeg de totale betalingsachterstand van alle Belgen voor het eerst boven de psychologische drempel van drie miljard euro. De regering-Michel wil daar iets aan doen.

In het regeerakkoord staat dat de Zweedse coalitie de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) bij de Nationale Bank van België wil ombouwen tot één grote databank die zowat alle wanbetalers omvat. Want nu geeft deze ‘positieve kredietcentrale’ maar een gedeeltelijk beeld van het aantal mensen met betalingsmoeilijkheden. Ze bevat immers enkel de gegevens van alle hypothecaire en consumentenkredieten in België.

Als het van de regering-Michel afhangt, zullen straks ook Belgen met telecom- energie-, belasting- en huurschulden (objectief vastgesteld door een vrederechter) in deze centrale databank terechtkomen. Dat moet het verkopers, banken en andere kredietverschaffers makkelijker maken om te beslissen wie al dan niet nog een bijkomende lening aankan. Eén druk op de knop volstaat immers om de kredietwaardigheid van een potentiële klant in te schatten.

De plannen van de regering stuiten echter op forse kritiek. Een platform van twintig Vlaamse, Waalse en nationale organisaties voor schuldpreventie en armoedebestrijding, dat elk jaar ‘de dag zonder krediet’ organiseert, vindt de regeringsplannen onrealistisch en overbodig. ‘Je kan niet zomaar met één druk op de knop automatisch over iemands leven beslissen. Dat is onrealistisch. Wie garandeert de juistheid van de data?’, reageert Mohamed El Omari van het Vlaams Centrum Schuldenlast. De kans op fouten en onterechte uitsluiting is volgens hem groot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in