Jonge Duivels plaatsen zich voor volgende EK- kwalificatieronde na zinderend slot tegen Wit-Rusland
Archiefbeeld

De Belgische nationale voetbalploeg bij de min 19-jarigen heeft zondag, na eerdere winst tegen Luxemburg op vrijdag, ook zijn tweede wedstrijd in de kwalificatiecampagne voor het EK 2015 gewonnen. Het versloeg Wit-Rusland na een tumultueuze wedstrijd met 3-2. Door deze overwinning plaatsen de Belgen zich ook meteen voor de tweede kwalificatieronde, die in de lente wordt afgewerkt.

De Wit-Russen begonnen sterk in Differdange en stonden na doelpunten van Yarotski (17.) en Klimovich (26.) nog voor het halfuur op een 0-2 voorsprong, eveneens de ruststand. Na de rust konden de Belgen aanvankelijk het tij niet doen keren. Toen Schrijvers vervolgens op het uur zijn tweede geel pakte, leek de wedstrijd gespeeld.

De jonge Duivels van trainer Gert Verheyen toonden echter hun veerkracht en speelden een ongezien laatste kwartier. Via Andy Kawaga (77.) en Dion Cools (88.) kwamen de Belgen langszij, waarna Jari Vandeputte (90.+3) de Belgen finaal de overwinning schonk. De Wit-Russen pakten in de toegevoegde tijd nog twee gele en een rode kaart, waarna de wedstrijd eindigde met tien tegen tien.

Nog in groep 1 won Engeland overtuigend in Luxemburg met 0-8. De Belgen komen samen met de Engelsen aan de leiding in groep 1 met elk 6 punten en gaan dus allebei door naar de tweede kwalificatieronde, Luxemburg en Wit-Rusland blijven puntenloos achter.

Woensdagavond speelt België voor de groepswinst tegen Engeland in Beggen.