Honderden mensen op straat tegen armoede in Brussel
Foto: BELGA

Het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding hield op zondagmiddag een optocht in Brussel, die zo’n 650 manifestanten lokte. De koepel van lokale verenigingen wil dat de laagste inkomens en uitkeringen in België opgetrokken worden tot de Europese minimumgrens.

De optocht vertrok aan het Brusselse Noordstation en ging naar het Europakruispunt voor het Centraal Station, waar mensen in armoede op een podium hun verhaal konden doen. Naast de verenigingen en de vakbonden bevonden zich onder de aanwezigen ook PVDA-voorzitter Peter Mertens en voormalig minister van Armoedebestrijding en Vlaams parlementslid Ingrid Lieten (SP.A). Op de spandoeken slogans als ‘Armoede Knelt’, ‘Stop Associale Dumping Werklozen’ en ‘Wij betalen jullie crisis niet!’.

‘Een gezin met twee kinderen krijgt vandaag een leefloon van 1.089 euro. Het Europese minimum ligt op 2.100 euro’, zegt Peter Heirman, van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede. ‘De federale regering zegt dit op termijn wel te zullen optrekken, maar dat is een schijnmanoeuvre: eerst willen ze er sociale voordelen als de schooltoelage bijtellen.’

Het Netwerk pleit ook voor een veralgemening van het remgeld in de gezondheidszorg. Nu betalen mensen het volledige bedrag bij de dokter om later een terugbetaling te krijgen. Mensen met een laag inkomen hebben de optie enkel het remgeld te betalen, maar maken hier onvoldoende gebruik van.

In het algemeen vreest men dat het beleid van zowel de nieuwe federale als de Vlaamse regering nog meer mensen in de armoede zal duwen. Er wordt verwezen naar de verplichte gemeenschapsdienst en de aangekondigde BTW- en accijnsverhogingen.

Op 17 oktober vindt de Werelddag van Verzet tegen Armoede plaats en dan organiseren de 59 Vlaamse armoedeorganisaties lokale evenementen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig