Mars om prostitutiebezoek strafbaar te maken in Frankrijk
Foto: Jimmy Kets

Een voormalige prostituee, die nu strijdt voor de afschaffing van prostitutie, heeft zondag in Parijs een mars beëindigd van 800 kilometer dwars door Frankrijk. Ze eist dat het parlement een wet goedkeurt die prostitutiebezoek strafbaar maakt.

Een wetsvoorstel daarover dat de Kamer in december had goedgekeurd, werd in juli door een senaatscommissie verworpen.

Rosen Hicher (57) zat 22 jaar lang in de prostitutie. In 2009 stapte ze er uit. 'Prostitutie is geen recht. Men heeft niet het recht vrouwen te kopen of te verkopen', zei ze bij aankomst in Parijs.

Het einde van haar tocht door Frankrijk valt samen met een oproep in le Journal du dimanche door 200 burgemeesters en gemeenteraadsleden gericht aan de senaat. Ze vragen de senatoren om snel een tekst goed te keuren die de strijd tegen prostitutie moet opvoeren.

'De senaat moet de wet opnieuw bespreken. Een grote meerderheid van de Fransen is er immers voorstander van', vindt Pascale Boistard, staatssecretaris voor de rechten van de vrouw, die Rosen Hicher kwam steunen.

De door de senaat verworpen tekst voorzag in een boete van 1.500 euro voor klanten van prostituees, maar ook het opvoeren van de strijd tegen prostitutie, hulp voor slachtoffers of de educatie van jongeren.

Niet alle Franse politici zijn overigens voorstander van een wet die prostitutie strafbaar maakt. Sommigen bepleiten de regularisatie van het beroep.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig