MR-ministers: ‘Wij zijn niet naïef’
V.l.n.r: Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Landbouw, ondernemingen en Sociale Integratie Willy Borsus (MR). Foto: BELGA

In Franstalig België blijft de MR onder vuur liggen omdat ze als enige Franstalige partij deelneemt aan de federale regering met N-VA, CD&V en Open VLD. De MR-ministers verdedigen zich. ‘We zijn niet naïef, het communautaire kan je in elk dossier vinden, maar de regering heeft zich voorgenomen om vijf jaar lang evenwichtige beslissingen te nemen’, zei MR-minister van Middenstand Willy Borsus zondag op de RTBF.

De PS blijft met scherp schieten op de MR. Volgens PS-Kamerlid Ahmed Laaouej is de partij van premier Charles Michel niet meer dan ‘de aangever, de sidekick’ van de N-VA.

FDF-voorzitter Olivier Maingain zat op dezelfde lijn. Dat de post van premier werd meegerekend in de verdeling van de ministerposten, toont volgens hem aan dat N-VA-voorzitter Bart De Wever ‘de echte schaduwpremier is’ van deze regering. Ecolo’er Olivier Deleuze ziet in de quasi-afwezigheid van Brusselaars in de regering (enkel Didier Reynders komt uit Brussel, red.) het bewijs ‘dat dit een N-VA-regering is’.

De MR-ministers bijten van zich af. ‘De PS was 26 jaar aan de macht. Waren we dan jullie slippendragers?’, antwoordde MR-minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine. Zijn collega Borsus betwist dat de MR geen belangrijke portefeuilles heeft gekregen. ‘Naast de premier hebben we ook de sleutelpost begroting’. En wat premier Michel betreft? ‘Hij zal scheidsrechter en verzoener zijn’, zei Borsus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig