Vakbonden Electrabel en GDF Suez vrezen voor sociale dumping
Foto: BELGA

De vakbonden bij GDF Suez en dochter Electrabel zijn op hun hoede voor ‘een filialisering’ bij de energiebedrijven, met als bedoeling lagere loon- en arbeidsvoorwaarden op te leggen aan het personeel. De bonden zullen zich fors verzetten tegen deze vorm van sociale dumping, waarschuwt Jan Van Wijngaerden, federaal secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco.

Aanleiding van de onrust is de aankondiging door Electrabel en GDF Suez dat ze voor meerdere ondersteunende diensten (bijvoorbeeld de informaticadiensten en de personeelsadministratie) aparte ondernemingen willen oprichten. ‘Voor de informaticadienst gaat dit gebeuren onder de vorm van een Belgisch bijkantoor van het Franse bedrijf GDF Suez IT, voor de andere diensten onder de vorm van een coöperatieve vennootschap’, aldus Van Wijngaerden. Zo’n 513 personeelsleden zijn betrokken.

Het is volgens Gazelco de intentie om die ondernemingen te laten ressorteren onder een ander en vooral goedkoper paritair comité dan het huidige. ‘Met als enige doel in de toekomst de loon- en arbeidsvoorwaarden drastisch te verminderen’, argumenteert de vakbondsman. Ook is zonder enige vorm van sociaal overleg al een nieuw statuut uitgewerkt voor de nieuwe bedrijven, aldus de vakbond.

De vakbond is alvast van plan om zodra een paritair comité is vastgelegd dat niet de hoofdactiviteiten volgt van Electrabel en GDF Suez de sociale inspectie in te schakelen. ‘Dit is een vorm van sociale dumping. Nieuwe paritaire comités aanvragen enkel en alleen om de loon- en arbeidsvoorwaarden te verlagen’, stelt Van Wijngaerden.

De vakbond gaat het personeel informeren en sensibiliseren over de filialiseringsplannen. Acties zijn niet uitgesloten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig