Jelle Wallays geeft Voeckler het nakijken en sprint naar zege in Parijs-Tours
Jelle Wallaeys klopte Thomas Voeckler in de sprint Foto: PN
Jelle Wallays heeft Parijs-Tours op zijn naam geschreven. Onze landgenoot van Topsport Vlaanderen-Baloise sprintte in de laatste rechte lijn sneller dan Thomas Voeckler (Europcar) en wint zo zijn vijfde profkoers. Samen met Voeckler was hij de overblijver van een vroege vlucht, in de achtergrond werd Belgisch kampioen Jens Debusschere nog mooi derde. De 25-jarige Wallays won in 2010 al Parijs-Tours bij de beloften. Op de erelijst volgt hij de Duitser John Degenkolb op.

Amper 159 renners kwamen aan de start in Bonneval. De Koers van de Vallende Bladeren is veel van zijn grandeur verloren sinds ze niet langer deel uitmaakt van de WorldTour-kalender. Tony Gallopin en Niki Terpstra kwamen niet aan de start wegens ziekte. Een start overigens onder een droge hemel, maar daarna kreeg het peloton bijna de ganse wedstrijd regen over zich heen. De vlucht van de dag vertrok meteen en bestond uit zeven renners. Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Thomas Voeckler (Europcar) waren de belangrijkste namen en hielden de vlucht het langst vol, al zakte Van Melsen na een knappe koers toch door het ijs op de voorlaatste beklimming. Thomas Voeckler was vooraf één van de outsiders voor de overwinning, maar had zijn handen vol met de jonge Wallays uit Staden. Die won vorige maand al de Omloop van het Houtland in soortgelijke weersomstandigheden en was nu dus ook weer bij de afspraak.

Deze editie van de Herfstklassieker werd namelijk getekend door een stevige regenbui, met enkele valpartijen in het peloton als gevolg. Telkens er een scherpe bocht op het menu stond, kon je er je klok op gelijkstellen dat er renners tegen de grond zouden gaan. Zo werd de voorbereiding op een massaspurt telkens weer in de kiem gesmoord.

Bij de aanvang van de voorlaatste beklimming van de dag, de Cote de Beau Soleil, lieten Voeckler en Wallays hun derde medevluchter Kevin Van Melsen achter en gingen met zijn tweetjes richting aankomst in Tours. Voeckler probeerde meteen door te trekken op de vinnige beklimming, Wallays kreeg het even moeilijk maar kon toch aanpikken. In de achtergrond versnelde een groepje met favorieten uit het peloton, met daarin Sep Vanmarcke en John Degenkolb, de winnaar van vorig jaar. Er was op dat moment geen sprake mee van Arnaud Demare, de voornaamste uitdager van Degenkolb. Het kleine groepje favorieten kwam dicht bij het duo Wallays-Voeckler, maar konden de aansluiting niet meer maken.

Doordat het wat stilviel in de groep der favorieten, zag de jonge Dylan Theuns (BMC) zijn kans schoon. Hij leek even op weg naar een mooie podiumplaats en het bronzen eremetaal, maar werd in de laatste kilometer alsnog gegrepen. Voorin sprintten Voeckler en Wallays om het hoogste schavotje: de Fransman begon op kop, maar Wallays ging er in de laatste tientallen meters op en over. Belgisch kampioen Debusschere (Lotto-Belisol) won enkele tellen later de sprint om de derde plaats van Roy Jans en Heinrich Haussler. Zo staan er twee Belgen op het podium in Tours, Voeckler is de enige Fransman in de top-5. Roy Jans maakt het Belgisch feestje compleet met een vierde plaats.

Top 10:

1. Jelle WALLAYS (Topsport Vlaanderen-Baloise) 5u26’18”
2. Thomas VOECKLER (Team Europcar)
3. Jens DEBUSSCHERE (Lotto Belisol Team) op 12”
4. Roy JANS (Wanty-Groupe Gobert)

5. Heinrich HAUSSLER (IAM Cycling)
6. Jempy DRUCKER (Wanty-Groupe Gobert)
7. Kristian SBARAGLI (MTN-Qhubeka)
8. Pierre-Luc PÉRICHON (Bretagne-Seche Environnement)
9. Guillaume LEVARLET (Cofidis)
10. Jos VAN EMDEN (Belkin Pro Cycling)

Bekijk hier de volledige uitslag!