Indrukwekkende Nys verplettert jonkies in GP Mario De Clercq
Sven Nys Foto: PHOTOPRESS.BE

Sven Nys heeft met grote overmacht de GP Mario De Clercq in Ronse gewonnen. De 38-jarige Nys ging er in de eerste manche van de bpost bank trofee na anderhalve ronde vandoor en reed de verzamelde tegenstand op een hoopje. Het jonge supertalent Mathieu van der Poel werd ruim driekwart minuut later tweede, Klaas Vantornout vervolledigde het podium. Nys gaat logischerwijze meteen aan de leiding in de tussenstand van de bpost bank trofee.

Vooraf werd spektakel voorspeld rond de Hotondberg in Ronse. Wereldkampioen Zdenek Stybar, youngsters Mathieu van der Poel en Wout Van Aert, en oude getrouwe Nys topten de affiche van de GP Mario De Clercq. Van der Poel had vorige week in Gieten de tegenstand - Nys incluis - nog gedegradeerd tot figuranten, en dook ook nu als een raket het veld in. Hij sloeg al in de eerste ronde een klein kloofje, maar Nys - vandaag in tegenstelling tot vorige week wél goed gestart - besefte het gevaar en reed het gat dicht.

Al in de tweede ronde stond de tussensprint op het programma. Een belangrijke afspraak, aangezien er bonificatieseconden op het spel stonden en het klassement in de bpost bank trofee bepaald wordt op basis van tijdsverschillen. Nys schakelde een versnelling groter en pakte de volle buit mee. Meer zelfs: toen hij achteromkeek zag Nys dat hij alleen zat, dus ging de Belgische kampioen maar door. Een frisse Nys bouwde zijn voorsprong meter per meter uit.

Achter hem konden de verzamelde krachten van Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel de kloof niet dichten: eerst sleurde Van der Poel op kop om dichterbij te komen, maar zonder succes. Daarna trok Kevin Pauwels zich op gang, maar de achtervolgers naderden niet op Nys, die ongenaakbaar bleek. Wel dunde Pauwels dankzij zijn kopwerk het achtervolgende groepje uit. Stybar, Thijs van Amerongen, Van Aert en Tom Meeusen moesten afhaken bij het kwartet Pauwels, Vantornout, Van der Haar en Van der Poel. In de achtergrond beleefde Vastgoedservice-Golden Palace geen al te beste dag. Van Aert kwam ten val, maar gelukkig zonder erg. Minder goed verging het Rob Peeters, die de wedstrijd niet uitreed.

De Belgische kampioen reed freewheelend een voorsprong van een minuut bij elkaar en pakte een indrukwekkende zege op bezoek bij zijn oude rivaal Mario De Clercq. In de achtergrond liet de jonge Van der Poel twee ronden voor het einde nog eens zien dat er met hem rekening moet worden gehouden: hij reed alle profs uit het wiel en pakte de tweede plaats. Vantornout vervolledigde het podium. Pauwels won de spurt om de vierde plaats van Van der Haar, die vijfde werd. Meeusen werd zesde, Van Aert vocht zich nog naar een zevende plaats. Stybar moest vrede nemen met de achtste stek.

Top 10:

1. Sven Nys in 1u00'58"
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Klaas Vantornout     
4. Kevin Pauwels     

5. Lars van der Haar (Ned)     
6. Tom Meeusen     
7. Wout Van Aert     

8. Zdenek Stybar (Tsj)     
9. Thijs van Amerongen (Ned)     
10. Joeri Adams

Bekijk hier de volledige uitslag!