Tom Van de Weghe betreurt ophef over Maggie-tweets
Foto: © VRT 2010

VRT-correspondent Tom Van de Weghe betreurt de ophef die ontstaan is na een aantal tweets over minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

‘België krijgt een Minister van Volksgezondheid die obees is. Kritiek wordt afgedaan als flauwekul, maar wat met haar geloofwaardigheid?’, aldus Van de Weghe gisteren, Van de Weghe legde op Twitter de link met de Verenigde Staten waar een politicus met obesitas niet in aanmerking komt als presidentskandidaat.

De tweet van Van de Weghe maakte heel wat reacties los. In een schriftelijke reactie zegt Van de Weghe nu de ophef te betreuren. Volgens Van de Weghe wilde hij allerminst over het uiterlijk van De Block oordelen of haar capaciteiten als minister in vraag stellen, maar wilde hij de luisteraars, lezers en kijkers van de VRT duidelijk maken hoe er elders in de wereld naar ons land gekeken wordt.

Van de Weghe merkte naar eigen zeggen op dat er in het buitenland vragen gesteld werden over onze nieuwe minister van Volksgezondheid en vond het zijn taak om dit te signaleren en de vraag te stellen of er ook bij ons sprake kon zijn van een geloofwaardigheidsprobleem. Hij had van Amerikaanse collega’s immers te horen gekregen dat de Republikeinse gouverneur Chris Christie, ondanks zijn capaciteiten, nooit kans zou maken op het Amerikaanse presidentschap als hij niets aan zijn gewicht deed.

Van de Weghe stelt vast dat zijn tweets zowel positieve als negatieve reacties losmaakten en dat de discussie dus wel degelijk leeft in ons land en dat het een pertinente vraag is die een publiek forum verdient. ‘Vragen durven stellen die soms niet gesteld durven worden, is dat niet de plicht van elke journalist die zichzelf respecteert?’, klinkt het in de tekst.

Van de Weghe richt zich aan het einde van zijn brief ook nog een keer tot De Block zelf. ‘Geachte mevrouw de minister, beste Maggie, áls er al sprake zou zijn van een geloofwaardigheidsprobleem, dan is jouw ministerschap op Volksgezondheid de ideale plek om ermee af te rekenen. Start een gezondheidscampagne op en doe er als boegbeeld zelf aan mee. Toon aan België en de rest van wereld hoe het kan. Je zal elke verkeerde perceptie doorprikken, en je populariteit zal er alleen nog verder mee stijgen. ‘

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig