Hackers dreigen ermee de komende uren naaktfoto’s van tieners de wereld in te sturen. Ze beweren 200.000 beelden te hebben afgehaald van Snapchat, een app voor smartphones die vooral bij de jeugd razendpopulair is. En daar zit veel pikant materiaal tussen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Via Snapchat kunnen gebruikers elkaar foto’s en video’s sturen die zichzelf na maximaal tien seconden verwijderen. De app is razendpopulair onder jongeren: de helft van de gebruikers is tussen 13 en 17 jaar oud.

Het programma ligt onder vuur omdat het sexting zou uitlokken. Bij dat fenomeen sturen tieners pikante foto’s van zichzelf door. Ze zijn zich niet van de gevaren bewust, aangezien in Snapchat geen bestanden kunnen worden opgeslagen. En als de bestemmeling een screenshot probeert te nemen, wordt de afzender daarvan op de hoogte gebracht. Intussen bestaat software van andere ontwikkelaars die dat omzeilt.

De hackers hebben via dat soort software, zoals Snapsaved, hun slag weten te slaan. Alles samen zouden ze 200.000 foto’s hebben verzameld, waarbij het overgrote gedeelte van het beeldmateriaal pikant is. De criminelen dreigen dat de komende uren te publiceren. Ze zouden zelfs een zoekfunctie inbouwen, om Snapchat-gebruikers terug te vinden op hun naam.

‘Niet ingebroken’

De hackers zouden leden van het forum 4chan zijn. Ze kwamen eind augustus in het nieuws omdat ze naaktfoto’s van Amerikaanse en Britse sterren hadden bemachtigd en online gegooid. Actrice Jennifer Lawrence (Hunger Games) en zangeres Rihanna behoorden tot de slachtoffers.

Snapchat zegt dat er niet is ingebroken op de servers van hun software. Ze legt zowaar de schuld bij de gebruikers. ‘Snapchatters zijn het slachtoffer geworden omdat ze apps van derden hebben gebruikt. Wij verbieden expliciet die praktijk in onze gebruiksvoorwaarden, juist om de privacy van onze gebruikers te waarborgen.’

Snapchat zegt de webwinkels van Apple en Google te controleren, en zodra er dergelijke apps verschijnen, worden die verwijderd.