In de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) rond de Noord-Syrische grensstad Kobani heeft de Amerikaanse regering zich voor het eerst voorzichtig optimistisch getoond. De Koerdische strijders lieten weten dat de luchtaanvallen van de internationale coalitie zeer behulpzaam zijn. Wel ontbreken de Koerden nog steeds de vereiste wapens en munitie om IS doeltreffender te kunnen bestrijden. Ook aan de communicatie met de internationale coalitie kan nog gesleuteld worden.

'Er zijn daadwerkelijk enkele vorderingen gemaakt', zei Defensieminister Chuck Hagel zaterdag lokale tijd in de Chileense hoofdstad Santiago. De oorlog tegen de terreurorganisatie zal echter lang duren en zwaar zijn. De situatie blijft 'gevaarlijk', voegde hij eraan toe. De VS zal 'er alles aan doen wat met luchtaanvallen binnen de mogelijkheden ligt', om de jihadisten uit de grensstad te verjagen.

De verbitterde gevechten tussen Koerden en jihadisten duurden ook zondag onverminderd voort. Ooggetuigen berichtten vanaf de Turkse grens ook over enorme rookpluimen, die na een luchtraid boven de stad opstegen. De anti-Assad-site SOHR in Londen berichtte zondag over drie luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen de IS op doelwitten in het zuiden en oosten van Kobani.

Volgens Idris Nassan, woordvoerder van de Koerdische Volksmilities (YPG), waren de luchtaanvallen van de Internationale coalitie op stellingen van Islamitische Staat 'zeer behulpzaam'. Dankzij de luchtraids slaagden de Koerden erin hun posities te behouden en IS voor een deel terug te dringen. De gevechten waren minder zwaar dan daags voordien, toen de IS de Koerden langs drie kanten bestookte.

Nassan liet evenwel verstaan dat de Koerdische strijders nog steeds de nodige wapens en munitie ontberen om de terreurgroep efficiënter te kunnen bestrijden. Ook een betere coördinatie met de internationale coalitie is noodzakelijk, aldus de woordvoerder.

Topoverleg

De militaire leiders van de coalitie tegen de IS willen vanaf maandag bij een vergadering op het hoogste niveau over hun strategie in Syrië en Irak discussiëren. De Amerikaanse stafchef Martin Dempsey heeft daarop meer dan 20 collega’s uitgenodigd. De gesprekken zouden ‘s avonds op een gemeenschappelijk diner beginnen en dinsdag op de militaire basis Andrews bij Washington voortgezet worden. Ook de geplande missie voor opleiding en bewapening van de als 'gematigd' geldende Syrische rebellen kan aan bod komen. Het is de eerste ontmoeting op dit niveau sinds het begin van de luchtaanvallen in Irak begin augustus.

Turkse grondtroepen?

Volgens mediaberichten zijn de VS voorstander van een interventie van Turkse grondtroepen in Kobani. Turkse tankeenheden staan aan de grens op schietafstand van de omsingelde Syrisch-Koerdische stad. De regering in Ankara heeft echter duidelijk gemaakt, dat ze tegen IS niet als enige land wil beginnen aan een grondoffensief met potentieel grote verliezen.

Een niet bij naam genoemde hoge regeringsvertegenwoordiger hekelde die terughoudendheid onlangs in de New York Times: 'Zo handelt een Navo-bondgenoot niet, als op een steenworp van zijn grens de hel is uitgebroken'.

Het Britse leger heeft inmiddels een speciale eenheid van soldaten op Iraakse bodem. Het gaat om een 'klein team van specialisten', deelde Defensie in Londen mee. Ze zijn aan de slag dichtbij het front tussen Koerdische troepen en strijders van de IS-terreurgroep. Daarmee bevestigde het ministerie al langer circulerende geruchten. Opdracht van de soldaten is de Peschmerga-strijders leren omgaan met zware machinegeweren. Aan gevechtsoperaties nemen de Britten niet deel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig