De Spaanse verpleegster die besmet is met ebola, de eerste persoon die het virus opliep buiten Afrika, is aan de beterhand. De vrouw, Teresa Romero, een verpleegster van 44 jaar, kreeg een experimenteel middel toegediend.

'Ze is er sinds gisteren beter aan toe (...) Ze is bij bewustzijn, ze praat af en toe als ze goedgezind is', zei een ziekenhuisbron die anoniem wou blijven zaterdag. 'Haar toestand verbetert, maar is nog steeds ernstig.'

De broer van Romero bevestigde zaterdagavond dat ze 'beter ' is. 'Ze heeft geen koorts meer', zei Jose-Ramon Romero aan La Sextra, een commerciële tv-omroep. 'Hoewel ze ernstig ziek blijft, lijkt het erop dat er vooruitgang is. Het is nog steeds ernstig, maar stabiel. Dat geeft hoop.'

De Madrileense kreeg vrijdagavond een dosis van het experimentele geneesmiddel Zmapp. Er bestaat geen behandeling tegen ebola, maar Zmapp, dat door een bedrijf in Californië werd ontwikkeld, is een van de experimentele geneesmiddelen waarmee de strijd wordt aangebonden tegen ebola.

De vrouw is tot nu toe de enige waarvan bevestigd is dat ze besmet is met ebola in Spanje. Ze was de eerste die het virus opliep buiten het Afrikaanse continent, vermoedelijk nadat ze een missionaris had verzorgd die eind september overleed in Madrid.

De epidemie, die in Guinée uitbrak eind vorig jaar, had op 8 oktober al 4.033 doden gemaakt. Dat blijkt uit de recentste balans van de Wereldgezondheidsorganisatie. In totaal zijn er 8.399 personen besmet in 7 landen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig