Australië bevestigt dat Poetin G20-top in Brisbane bijwoont
Foto: AFP

De Australische minister van Financiën Joe Hockey heeft zondag bevestigd dat de Russische president Vladimir Poetin zou deelnemen aan de G20-top in november in Brisbane. En dat ondanks de spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne.

“Ik heb gisteren met de Russische minister van Financiën gepraat (...) en hij bevestigde dat president Poetin naar de top van de leiders van de G20 in Brisbane zal komen”, zei Hockey zondagochtend aan de Australian Broadcasting Corporation. Australië gaf eind september al aan dat Poetin deel zou nemen aan de top omdat een groot aantal landen van de G20 daarop stonden.

Er waren stemmen opgegaan om Poetin de toegang tot de top in Brisbane te ontzeggen, nadat een Maleisisch vliegtuig op 17 juli in het oosten van Oekraïne was neergestort. Pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger waren op die plaats in hevige gevechten verwikkeld. Zowel Kiev als de rebellen beschuldigden elkaar er toen van het toestel neergeschoten te hebben. De Verenigde Staten en andere westerse landen beschuldigden Moskou ervan dat het aan de rebellen het luchtafweergeschut had geleverd waarmee vlucht MH17 werd neergehaald. Moskou ontkende.

De Australische premier Tony Abbott herhaalde zondag dat hij niet akkoord ging met een deel van het buitenlandbeleid van Moskou. Maar het komt niet aan hem toe om zich te verzetten tegen de deelname van de leiders van de landen van de G20 aan zijn vergaderingen. “Rusland is lid van de G20 en daarom zijn we verplicht om de Russische leider hier te accepteren.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig