De nieuwe minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Maggie De Block (Open Vld), vindt dat ziekenhuizen zich beter zouden specialiseren om de gezondheidszorg op termijn betaalbaar te houden. Dat verklaarde ze zaterdagavond in het VRT-Journaal.

De belangrijkste uitdaging is om de gezondheidszorg in ons land betaalbaar te houden voor de patiënten en voor de overheid, klonk het. Volgens De Block is er wel degelijk ruimte om te besparen zonder dat de zorg voor de patiënten in het gedrang komt.

Zo kan het dubbele gebruik van medische apparatuur worden verminderd en zouden ziekenhuizen zich kunnen specialiseren in bepaalde behandelingen. Voor gewone ingrepen zijn regionale ziekenhuizen in de buurt van de patiënten geschikt, terwijl voor gespecialiseerde ingrepen ziekenhuizen onderling keuzes zullen moeten maken, luidde het.

Volgens de nieuwe minister zou dat weinig hinder voor de patiënt moeten opleveren, want de afstand tot een ziekenhuis is in België relatief beperkt in vergelijking met het buitenland.

Ook de aanpak van het ebola-virus is een prioriteit van de nieuwe minister, die ook huisarts is. Opmerkelijk is dat De Block lof had voor de maatregelen van haar voorgangster Laurette Onkelinx (PS). Ze wil die maatregelen in overleg met luchthavens en ziekenhuizen nu verder uitwerken, maar waarschuwt tegelijk voor paniek en zegt dat de toestand op dit ogenblik onder controle is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in