Duitser Kienle wint Ironman Hawaï met overmacht, Van Lierde kraakt tijdens marathon
De Duitser Sebastian Kienle stortte ter aarde na zijn overwinning Foto: Ironman
De Duitser Sebastian Kienle heeft op Hawaï de Ironman gewonnen. Hij volgt daarmee Frederik Van Lierde op als wereldkampioen triatlon. Onze landgenoot streed lange tijd mee voor een podiumplaats maar brak tijdens de afsluitende marathon en eindigde op de achtste plaats, Bart Aernouts werd na een knappe inhaalrace nog negende. De Amerikaan Ben Hoffman pakte de tweede plaats, de Duitse debutant Jan Frodeno vervolledigde het podium in het Hawaïaanse Kailua-Kona.

Om 6.25 uur plaatselijke tijd (18.25 uur Belgische tijd) doken de triatleten in Kona het water in voor 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Frederik Van Lierde startte goed en nestelde zich meteen in het spoor van Andy Potts, een van de beste zwemmers in het veld. Bij Marino Vanhoenacker ging het minder vlot, hij moest de kopgroep met Potts en Van Lierde laten gaan. De Duitser Jan Frodeno nam daarna de leiding over en probeerde de race al tijdens het zwemmen hard te maken, maar Van Lierde hield gelijke tred.

Start bij de mannen:

Potts en Frodeno wonnen bij het zwemmen uiteindelijk slechts enkele seconden op Van Lierde, de winnaar van vorig jaar. Onze landgenoot kwam als vijfde uit het water. Slechter verging het Marino Vanhoenacker: hij kwam pas 6'30" na de eersten uit het water, Bart Aernouts moest nog een minuut meer toegeven. 

Sofie Goos kwam bij de vrouwen als 25ste vrouw uit het water, ze deed over de 3,86 kilometer zwemmen bijna 12 minuten langer dan de Britse Jodie Swallow.

Start bij de vrouwen:

Bij de mannen ging Frodeno daarna door op zijn elan tijdens het fietsen, Van Lierde nam dan weer zijn tijd om op de fiets te kruipen, hij kwam pas als veertiende uit de wisselzone, maar uiteindelijk waren de verschillen in de kop van de wedstrijd klein na het zwemmen en werd een kopgroep gevormd. Na 10 kilometer fietsen ging de Amerikaan Andrew Starykowicz ervandoor, Frederik Van Lierde volgde op korte afstand in het eerste achtervolgende groepje, Marino Vanhoenacker had als 39ste 4 minuten achterstand, Bart Aernouts en Axel Zeebroek 5 minuten. 

Daarna begon Vanhoenacker echter aan een inhaalrace: samen met de tweede, derde en vierde van vorig jaar: Luke McKenzie, Sebastian Kienle en James Cunnama, ging onze landgenoot op zoek naar de kopgroep. Al snel halveerden ze hun achterstand op de kopgroep tot 2'30". Achter de eenzame Starykowicz smolten de twee achtervolgende groepen samen, waardoor we dus twee Belgen kregen in kansrijke positie.

Intussen kwam ook het nieuws dat Sofie Goos was weggevallen uit de top 30 bij de vrouwen, Bart Aernouts werd na 70 kilometer als 35ste gesignaleerd op 7'30" van de leiders. Op dat moment verloren we met Axel Zeebroek ook de eerste Belg in de wedstrijd.

De sterke rukwinden op Hawaï bleken al snel te veel voor leider Starykowicz, die werd ingehaald en ter plaatse gelaten door de Duitsers Sebastian Kienle en Maik Twelsiek. Een ontketende Kienle kwam als eerste door aan het keerpunt in Hawi, gevolgd door Twelsiek, 45 seconden later bereikten ook Van Lierde en Vanhoenacker het keerpunt. Bart Aernouts kwam daar door als 28ste, op 9 minuten van leider Kienle. Sofie Goos, de enige Belgische vrouw in de wedstrijd rondde Hawi als 27ste op meer dan 23 minuten.

Top 10 bij keerpunt in Hawi:
1.    Sebastian Kienle (Dui)    in 3u21'15"
2.    Maik Twelsiek (Dui)    op 6"
3.    Frederik Van Lierde    45"
4.    Marino Vanhoenacker    47"

5.    Romain Guillaume (Fra)    1'01"
6.    Nils Frommhold (Dui)    1'03"
7.    Ben Hoffman (VS)    1'06"
8.    Jan Frodeno (Dui)    1'08"
9.    Andrew Starykowicz (VS)    1'10"
10.    Andy Potts (VS)    1'28"

Na 110 kilometer fietsen bouwden Kienle en Twelsiek hun voorsprong een beetje uit, Van Lierde en Vanhoenacker volgden in een eerste groepje op 1'15". Daar ging het echter niet snel genoeg voor Vanhoenacker, die een versnelling hoger schakelde en alleen op zoek ging naar de leiders. Al snel keek de groep met Van Lierde aan tegen een achterstand van meer dan vijf minuten. In de achtergrond begon ook Bart Aernouts aan een bijzonder zware inhaalrace: met een versnelling probeerde de triatleet van het Uplace-BMC Pro Triathlon Team de kloof van negen minuten op leider Kienle te verkleinen.

Kienle mocht toch als leider aan de afsluitende marathon beginnen: als een razende begon hij met lopen, op korte afstand gevolgd door landgenoot Twelsiek. Ook Marino Vanhoenacker liet niet lang op zich wachten, hij mocht rond middernacht Belgische tijd als derde beginnen aan de marathon en had Kienle op dat moment nog binnen bereik. Voor Frederik Van Lierde was de schade na het fietsen groter: hij kwam pas op 8'11" van de leider door, op dat moment leek een tweede opeenvolgende zege voor de Sportman van het Jaar al uitgesloten.

Top 10 na het fietsen
1.    Sebastian Kienle (Dui)    in 5u17'25"
2.    Maik Twelsiek (Dui)    op 4'06"
3.    Marino Vanhoenacker    4'37"
4.    Frederik Van Lierde    8'10"

5.    Ben Hoffman (VS)    8'18"
6.    Nils Frommhold (Dui)    10'04"
7.    Romain Guillaume (Fra)    10'37"
8.    Cyril Viennot (Fra)    10'44"
9.    Andreas Raelert (Dui)    12'45"
10.    Tim Van Berkel (Aus)    12'53"

Kienle staat bekend als een begenadigd fietser maar een zwak loper, en werd de afgelopen weken bovendien geplaagd door een voetblessure. Dat bleek echter niet in de eerste kilometers: aan een moordend tempo versmachtte hij alle tegenstand. Wie een terugval verwachtte kwam dus bedrogen uit: de Duitser liep gewoon weg van de concurrentie.

Na een kleine tien kilometer had hij Vanhoenacker al op 6'30" gelopen, Van Lierde was intussen zelfs weggezakt naar de vijfde plaats op 8'50". En dat was niet voldoende, na 12 kilometer moest het nummer twee Twelsiek al meer dan 9 minuten toegeven, de rest volgde op nog grotere afstand. 

Van Lierde probeerde nog éénmaal om de bakens te verzetten: eerst Vanhoenacker en vervolgens ook Twelsiek gingen voor de bijl, maar Kienle was buiten schot. Halverwege de marathon kwam ook Van Lierde tot dat besef toen de kloof meer dan acht minuten bleef, en hij brak: na de passage in het zogenaamde Energy Lab kwam hij de man met de hamer tegen.

Van Lierde wisselde lopen af met wandelen en zakte razendsnel weg. Ook Marino Vanhoenacker was op de moment teruggezakt naar de zevende plaats. Voor Bart Aernouts verliep het lopen beter: hij rukte in het Energy Lab op naar de elfde plaats.

Passage in Energy Lab:
1. Kienle
2. Van Lierde op 8'22"
3. Hoffman 9'05"
4. Van Berkel 11'47"
5. Frodeno 11'55"
6. Potts 11'59"

 Het waren slechts schermutselingen in de achtergrond bij de grootste zege in de carrière van Sebastian Kienle: na 8 uur, 14 minuten en 18 seconden liep de Duitser op Ali'i Drive onder de enthousiaste aanmoedigingen van de toeschouwers met grote voorsprong als eerste over de meet. Ben Hoffman werd tweede, hij is de eerste Amerikaan op het podium in vier jaar. De Duitser Jan Frodeno, nota bene een debutant, ging met het brons lopen. Het is de eerste zege in Hawaï voor Kienle, die ook de eerste Duitser is sinds Normann Stadler in 2006 die zich tot wereldkampioen triatlon kroont.

Een zichtbaar uitgeputte Van Lierde redde uiteindelijk nog enigzins de meubelen met een achtste plaats op tien minuten van de winnaar, Bart Aernouts werd vijf minuten later na een knappe inhaalrace nog negende. Marino Vanhoenacker werd na een tegenvallende marathon uiteindelijk 31ste.

Uitslag Ironman:
1.    Sebastian Kienle (Dui)    in 8u14'18"
2.    Ben Hoffman (VS)    op 5'05"
3.    Jan Frodeno (Dui)    6'15"
4.    Andy Potts (VS)    7'20"
5.    Cyrl Viennot (Fra)    8'01"
6.    Nils Frommhold (Dui)    8'11"
7.    Tim Van Berkel (Aus)    9'08"
8.    Frederik Van Lierde    9'53"
9.    Bart Aernouts    14'10"

10.    Romain Guillaume (Fra)    15'58"

Bij de vrouwen zegevierde de Australische Mirinda Carfrae in een nieuwe recordtijd van 9u00'55". De Zwitserse Daniela Ryf werd tweede, de Britse Rachel Joyce pakte de derde stek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig