Eedaflegging. 'Dit is mijn droom'
Na de eedaflegging wandelde de regering-Michel door het Warandepark naar het parlement. Foto: Belga

De ministers en staatssecretarissen in de regering van premier Charles Michel (MR) zijn in het koninklijk paleis in Brussel ingezworen door koning Filip. Sommigen deden dat op een speciale manier, en met een aantal ministers wisselde de koning van gedachten.

Alle regeringsleden moesten trouw zweren aan de koning en gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk. Ook de ministers en staatssecretarissen van de N-VA deden dat. De meeste N-VA'ers vormden daarbij een V-teken, Johan Van Overtveldt legde de eed af met de platte hand in de lucht. 'Dat was niet de bedoeling', stelde Jan Jambon. 'Ik deed het en de anderen deden mij na.'

Charles Michel was de enige die de eed uitsprak in de drie landstalen. Niet alleen de N-VA'ers, maar ook Pieter De Crem (CD&V) en Bart Tommelein (Open VLD) legden de eed enkel af in het Nederlands. Ook een aantal Franstalige ministers en staatssecretarissen spraken de eed enkel uit in de eigen landstaal. Anderen deden het ook in het Nederlands, Marie-Christine Marghem (MR) gebruikte wel een spiekbriefje. De MR-leden kregen na afloop van premier en partijgenoot Michel schouderklopjes en zelfs kussen.

Ook voor koning Filip was het de eerste keer dat hij een federale regering mocht inzweren. Toch had hij voor sommige regeringsleden bemoedigende woorden. 'Ik ben zeer blij dat u erbij bent', bekent hij zo tegen minister Koen Geens (CD&V). Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet de koning dan weer weten hoe blij ze was met haar nieuwe post. 'Het is mijn droom', onthulde ze. 

Walk in the park

De ministers en staatssecretarissen werden na de eedaflegging nog op een korte receptie getrakteerd door de koning. Daarna volgde nog een groepsfoto in het paleis. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het gebouw dat er op de eretrap in het Brusselse paleis een groepsfoto genomen werd.

De ministers en staatssecretarissen wandelden daarna vanuit het paleis door het Warandepark naar het federaal parlement. Een symbolische daad, maar ook 'een manier om groepsgevoel te creëren', aldus Alexander De Croo (Open VLD). De regering verwacht echter niet dat deze bestuursperiode een 'wandeling in het park zal worden. 'Nee ik denk het niet, daarom dat we dat nu doen', grapte vicepremier Kris Peeters (CD&V).