BIO. Kritische justitie-specialiste Marie-Christine Marghem wordt minister van Energie
Marie-Christine Marghem Foto: EdA

Met Marie-Christine Marghem treedt voor het eerst iemand met een verleden bij het voormalige MCC toe tot een regering. De 51-jarige justitie-specialiste uit Doornik wordt minister van Energie.

Marghem, die in 1963 werd geboren in Doornik, studeerde af als licentiaat in de rechten en stapte in 1994 in de politiek. Ze deed dit toen nog onder PSC-vlag, de christendemocratische partij die in 2002 omgedoopt werd tot het cdH. Marghem veroverde toen voor de PSC een zitje in de gemeenteraad van haar geboortestad.

Kritisch voor Turtelboom

Later verliet Marghem de partij, in het spoor van voormalig PSC-voorzitter en huidig MR-coryfee Gerard Deprez, die in 1998 het MCC (Mouvement des Citoyens pour le Changement) oprichtte. Deprez was er eerder niet in geslaagd een alliantie te smeden tussen het sociaal-christelijke PSC en het liberale PRL (Parti Réformateur Liberal), en koos met het MCC zijn eigen weg. Het MCC ging voor de verkiezingen van 1999 wel een alliantie aan met de PRL en het FDF, de latere MR.

Sinds 2003 zetelt Marghem voor MR in de Kamer. Met haar juridische achtergrond en ervaring als advocate was ze vooral actief in de commissie Justitie. Daar toonde ze zich af en toe kritisch voor het beleid van minister Annemie Turtelboom, die nochtans ook uit de liberale familie komt. Ze is ook een van de MR-parlementsleden die tegen het wetsvoorstel rond euthanasie voor minderjarigen stemden. Sinds de ‘moeder aller verkiezingen’ is ze ook voorzitter van de commissie Justitie. Van 2011 tot 2012 zat ze al aan het hoofd van de bijzondere Dexiacommissie.

Eén arm

Op lokaal vlak geldt Marghem als een van de sterke figuren in Doornik. Tussen 2000 en 2006 was ze er schepen van Financiën, en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde ze 7.911 voorkeurstemmen: 500 meer dan minister-president en later burgemeester Rudy Demotte.

Naast haar politieke activiteiten blijft Marghem nog actief als advocate. Zo probeerde ze tot voor kort nog zeker één keer per week te pleiten. Opvallend is ook dat ze slechts één arm heeft.