Vrouwen ondervertegenwoordigd: ‘Dit wordt een regeringsfoto van de 20e eeuw’
Foto: Photo News

Met voorlopig enkel Maggie De Block (Open VLD) als vrouwelijke minister en Elke Sleurs (N-VA) als staatssecretaris zijn de vrouwen ronduit ondervertegenwoordigd in de nieuwe regering. 'Niet meer van deze tijd', vindt Groen, en ook vrouwenbeweging Femma is teleurgesteld.

Het werd eerder al gevreesd en het is nu ook werkelijkheid geworden: de federale ministers zijn voornamelijk mannen. Op dit moment schuiven enkel Open VLD en N-VA met Maggie De Block en Elke Sleurs een vrouwelijke minister en staatssecretaris naar voor. CD&V vaardigt geen enkele vrouw af, en op de namen van de MR-ministers is het nog wachten.

Maar zelfs al gaan de drie ontbrekende ministerposten bij MR naar een vrouw, dan nog doet Michel I het op vrouwenvlak minder goed dan de regering-Di Rupo. Die kwam met vijf vrouwelijke ministers (Annemie Turtelboom, Joëlle Milquet, Laurette Onkelinx, Sabine Laruelle en Monica De Coninck) én een vrouwelijke staatssecretaris Maggie De Block meer in de buurt van een evenwichtige verdeling.

‘Meer vrouwen zorgen voor een beter beleid’

Iets waar vrouwenbeweging Femma al eerder voor pleitte. ‘Wat wij vooral belangrijk vinden is dat het ook aangetoond is dat een fifty-fifty genderevenwicht, in topfuncties, of dat nu in de politiek is of in de ondernemingswereld, leidt tot succes en dat het ervoor zorgt dat het beleid beter is. Het is dus heel jammer dat dit op politiek niveau nog altijd niet het geval is’, zei Eva Brumagne, algemeen directeur van Femma, donderdagochtend op Radio 1.

Minister van Staat Miet Smet (CD&V) beaamde dat. Ze vindt dat de regering een weerspiegeling moet zijn van het parlement. ‘Dat wil zeggen dat als er veertig procent vrouwen in het parlement zitten, dit ook in de regering zo zou moeten zijn.’

Oppositiepartij Groen verwoordt het nog scherper. ‘De ondervertegenwoordiging van vrouwen in de regering is eigenlijk niet meer van deze tijd en gaat in tegen het eigen regeerakkoord’, oordeelt fractieleider Kristof Calvo (Ecolo-Groen). Hij vreest dat de regeringsfoto zaterdag zal lijken op een foto uit de 20e eeuw. Nochtans hadden CD&V, Open VLD en MR vooraf beloofd om meer vrouwelijke excellenties naar voor te schuiven, door het manifest fifty-fifty mee te ondertekenen. Iets wat nu dus duidelijk naar de prullenbak werd verwezen.