Moederbedrijf Telenet mag doorgaan met Nederlandse overname
Foto: Gerard Til

De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van de Nederlandse kabelexploitant Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet. Met Ziggo en UPC heeft Liberty Global daar nu de twee grootste spelers in handen.

Dat blijkt uit een mededeling van de Europese Commissie. Ziggo en UPC gaan na de overname samen verder onder de naam Ziggo. Het fusiebedrijf moet wel het eigen filmkanaal Film1 afstoten, omdat het anders een te sterke positie zou krijgen als aanbieder van dergelijke betaalzenders.

Daarnaast moeten televisieaanbieders de mogelijkheid krijgen hun diensten ook via internet aan te bieden. Bestaande contracten met de kabelmaatschappijen stellen daar beperkingen aan.

Voor de strijd om de gunst van de Nederlandse televisiekijker verandert de fusie volgens de Europese Commissie niets, omdat Ziggo en UPC in verschillende regio’s actief zijn. Wel was de Europese Commissie bezorgd over de sterke marktpositie die het fusiebedrijf zou krijgen tegenover de Nederlandse televisiezenders. De concessies die Liberty Global zelf heeft voorgesteld, nemen die bezwaren weg.

De Vijver

De Commissie is nog een tweede deal van Liberty grondig aan het onderzoeken. De Amerikaanse multinational wil immers in België een belang kopen in De Vijver Media, de holding boven de zenders Vier en Vijf en productiehuis Woestijnvis. In die zaak ligt de deadline voor een besluit op 5 februari 2015.

Beneluxbedrijf?

Er doen ook al langer de geruchten dat Liberty Global van plan zou zijn om UPC, Ziggo en Telenet samen te voegen tot een groot Benelux-bedrijf. Maar Liberty Global heeft zich daar nog nooit willen over uitspreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in