Eén van de twee winnaars van de Nobelprijs voor de vrede, Kailash Satyarthi, zegt vereerd te zijn dat hij de prijs gewonnen heeft samen met kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai. Het Nobelcomité kende de vredesprijs dit jaar toe aan Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai ‘voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en voor het recht van kinderen op onderwijs'. Het duo volgt daarmee het OPCW op.

Volgens het comité werkt Satyarthi 'in de geest van Gandhi' en heeft Yousafzay, ondanks haar jonge leeftijd, 'het voorbeeld gegeven van hoe kinderen of jonge mensen kunnen bijdragen aan de verbetering van hun eigen lot'. Het comité benadrukte het belang van de keuze voor een Indiase Hindoe en een Pakistaanse moslima. Hun strijd betreft niet alleen het recht op onderwijs, 'maar ook tegen het extremisme', luidde het.

Malala Yousafzai, trots van Pakistan

De zeventienjarige Malala Yousafzai - nu 17 jaar oud - verwierf internationale bekendheid vanwege haar strijd voor gelijke rechten voor kinderen, zowel jongens als meisjes. Sinds 2009 blogt de dan reeds opvallend mature Malala Yousafzai voor onder meer de BBC over de plaats van vrouwen onder het strikt conservatieve Taliban-regime. Haar strijd om ook onderwijs voor meisjes af te dwingen, zou haar bijna het leven kosten.

In 2012 schoot een lid van de Taliban het 15-jarige meisje in het hoofd. Malala Yousafzai overleefde de aanslag en zet haar strijd onverminderd voor. De maturiteit waarmee het jonge meisje in 2013 de vergadering van de Verenigde Naties toesprak, sloeg wereldleiders met verstomming. Malala Yousafzai zou verder uitgroeien tot een internationaal vredesicoon, al zeker omdat ze in 2013 verklaart dat dialoog de enige manier is om vrede te sluiten met de Taliban.

In oktober 2013 ontving ze van de Europese Unie de Sacharovprijs, een prijs die uitgereikt wordt voor de vrijheid van mening. Bij de ontvangstname van die prijs, vroeg Malala de machthebbers afstand te doen van hun 'ideologie van de macht'. 'De echte supermacht, dat is het land met vele opgeleide en getalenteerde jongeren, niet het land dat tienduizenden wapens telt', zei ze.

Later zou Time Magazine haar opnemen in de lijst van '100 meest invloedrijke personen ter wereld'. De Pakistaanse kinderrechtenactiviste was ook in 2013 genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede, maar greep toen naast de hoofdprijs. 

In 2014 is de Nobelprijs voor de Vrede dan toch voor Malala Yousafzai, wat haar meteen maakt tot de jongste Nobelprijswinnares sinds de eerste uitreiking in 1901. Zij ontving het nieuws van haar bekroning, mooier kan haast niet, op de schoolbank in Birmingham, zo meldde haar pr-bureau Edelman.

Malala wil politica worden. Haar grote voorbeeld is wijlen de Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Zij wil uiteindelijk ook terugkeren naar een - Talibanvrij - Pakistan. Zij kreeg alleszins prompt felicitaties van de Pakistaanse premier Nawaz Sharif die haar bestempelde als de 'trots van Pakistan'.

Kailash Satyarthi

De 60-jarige Kailash Satyarthi is een Indiaas mensenrechtenactivist die zich sinds 1980 verzet tegen kinderarbeid en tegelijk ook opkomt voor onderwijs voor jongeren als mensenrecht. Hij beschouwt het als zijn levenstaak, kinderen hun kind-zijn terug te geven. In 1992 richtte hij de Zuidaziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op. De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten. Ook voerde hij bevrijdingsacties uit.

Middels campagnes over de hele wereld stond hij aan de basis van de Global march against child labor, een wereldwijde coalitie van NGO’s en vakbonden. Volgens Satyarthi bestendigt kinderarbeid de armoede, de werkloosheid, het analfabetisme en de bevolkingsgroei.

Aangehaald door het Indiase persagentschap PTI zei Satyarthi vrijdag in een eerste reactie dat de prijs een 'erkenning' vormt van zijn 'strijd voor de kinderrechten'.

Opmerkelijk: dit jaar waren 278 kandidaten voor de Vredesprijs voorgedragen. Dat is een record, maar niet meteen een bewijs dat 2014 een jaar vol vreedzame initiatieven was.