‘We moeten opnieuw een Vlaams Blok worden’
'Tom op toer': Tom Van Grieken trekt vlaanderen rond als kandidaat voorzitter Vlaams Belang. Foto: Jimmy Kets
Een nieuwe partijnaam? De degradatie van Filip Dewinter? Vlaams Belang is naarstig op zoek naar een extreme make-over, geleid door kandidaat-voorzitter Tom Van Grieken. DS Weekblad trok mee op schok met 'Tom op toer'.

Vlaams Belang verliest zijn leden bij bosjes. De jongeren blijven weg, alleen de ouderen schieten over. Als piepjonge kandidaat-voorzitter – de stemming op een congres volgende zondag is slechts een formaliteit – moet Tom Van Grieken dat beeld bijstellen. ‘Filip Dewinter moet net zoals Gerolf Annemans een andere rol zoeken’, klinkt het op toernee door Vlaanderen.

De aftrap is voor Oostende. De gemiddelde leeftijd oogt aan de hoge kant. ‘Onze leden verouderen’, geeft Van Grieken toe. ‘Maar waarom zouden we ons als partij niet meer richten op de ouderen?’ Dat, en meer eenheid van leiding. ‘Een partij van 5 procent kan zich geen flanken veroorloven. We moeten opnieuw een Vlaams Blok worden.’

In Antwerpen klinken de voetstappen holler dan ooit. Op twee mensen na moest de partij iedereen ontslaan. Filip Dewinter: ‘Allicht neemt de N-VA een aantal onder hen in dienst. Politieke ervaring hebben ze genoeg.’ Als de verkiezingen van 2019 tegenvallen, is de kas leeg. ‘Als we een failissement willen vermijden, dan moeten we maximaal saneren. Vlaams Belang heeft een extreme make-over nodig, met jonge mensen die van de partij weer een lean mean fighting machine maken.’

In het Brusselse café Falstaff veegt Johan Sanctorum de vloer aan met dat ‘eenmanspartijtje waar alleen Dewinter het hoofd boven water houdt.’ De voormalige tekstschrijver van de partij mag dan een ‘geloofwaardigheidsprobleem’ hebben, zijn oordeel over de ‘zwakke voorzitters’ Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans wordt gedeeld. De twee slaagden er niet in de partij te hervormen. Steeds opnieuw stak Dewinter stokken in de wielen en torpedeerde hij de afgesproken verjonging.

Triumviraat in de maak

Toch heeft Valkeniers het echt geprobeerd. Vijf jaar geleden kwam hij met een nota die Vlaams Belang moest omvormen tot een ‘radicale volkspartij voor Vlaanderen’. De intellectuele investering leverde niets op. Marie-Rose Morel, die het niet pikte dat ‘haar’ Frank Vanhecke uit de voorzittersstoel was gewipt, liet een versie voortijdig lekken. Dewinter greep zijn kans om te reageren. In wezen werd de tekst nauwelijks aangepast, maar in de perceptie haalde hij zijn slag thuis. Ook het voornemen om de partij een meer sociale koers te laten varen – mede als antwoord op de liberale koers van de N-VA – bleef dode letter.

‘Van Grieken moet de partij uit de modder trekken. En zoals hij nu bezig is, doet hij het goed’, zegt Gerolf Annemans wanneer Van Grieken op 20 september in Hoboken met 85 procent aangeduid wordt als enige kandidaat-voorzitter. Met Van Grieken krijgt de verjonging eindelijk een kans. Met de andere jongeren – kamerlid Barbara Pas en Vlaams parlementslid Chris Janssens – is een triumviraat in de maak. ‘Kindsoldaten zijn het, niet in staat om de brokstukken op te vangen’, schampert Sanctorum.

Het volledige verhaal leest u nu zaterdag in dS Weekblad.