Defensie. Budget wordt aangepakt
Vliegbasis Kleine-Brogel. Foto: Photo News

De banden met de Navo worden meer aangehaald. Een oud zeer, de bijzonder schrale budgetten voor Defensie, wordt aangepakt.

‘De regering zal aan het leger terug de middelen geven om haar taken naar behoren te vervullen’, zo staat in de tekst. Na jaren van besparen zouden de budgetten dus mogelijk stijgen. Niet-militaire functies zullen uitbesteed kunnen worden aan burgers.

Dat er, zoals in Mali gebeurde, niet kan deelgenomen worden aan een internationale missie bij gebrek aan geld, wil de Zweedse coalitie tot elke prijs vermijden. Het is wel de bedoeling om te besparen door samen te werken met andere Navo- en Europese partners. Buitenlandse missies blijven de hoofdopdracht van het Belgisch leger. Ook na 2014 zullen daarom Belgische militairen in Afghanistan aanwezig zijn, voor ‘Resolute Support’. In Libanon, waar de Belgen ontmijnen, worden ze wel teruggetrokken.

Sportproeven

Om de ‘fysieke paraatheid’ van de militairen op peil te houden komt er een ‘voorbereiding en evaluatie van de sportproeven’.

Voor grote investeringen in materieel, die er wel degelijk zouden komen, worden alternatieve financieringsmogelijkheden onderzocht. Onder meer door samenwerking met ondernemingen. Jachtvliegtuigen blijven een essentieel onderdeel van het Belgische leger en dus worden de F-16 zeker vervangen.

De militaire inlichtingendienst, die onder meer na de hacking van Belgacom een belangrijke rol gespeeld heeft, wordt ‘geoptimaliseerd’. Dat houdt mogelijk ook in dat die meer slagkracht krijgt door aanpassingen aan de wetgeving rond inlichtingenmethoden.

De bouw van het nieuwe Navo-hoofdkwartier wordt een prioriteit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in