De Vlaamse regeringspartij N-VA toont zich niet onverdeeld gelukkig met de manier waarop de VRT wil besparen. Vooral de afgebouwde investeringen in kleinere sporten kunnen op weinig begrip rekenen.

Eerder op de dag lekte al uit dat volgend jaar 128 mensen moeten vertrekken als gevolg van de 18 miljoen euro besparingen die de openbare omroep krijgt opgelegd van de Vlaamse regering. Naast de afvloeiingen zal twee derde van de besparingen worden gehaald in het domein aanbod, waar vooral de sport het met minder middelen zal moeten stellen. Vooral de minder mediatieke sporten zouden het moeten ontgelden.

'De VRT zou juist moeten besparen op de aankoop van dure sportevenementen, waar dan ook telkens nog eens een grote, dure ploeg medewerkers naartoe wordt gestuurd. Nu beknibbelen op de kleine sporten, die logica zit fout', zegt N-VA-mediaspecialist Wilfried Vandaele.

'Natuurlijk moet er voetbal op televisie te zien zijn, maar voor die uitzendingen zijn er ook andere geïnteresseerde mediaspelers.' Volgens N-VA is het de taak van de VRT om kleinere sporten als hockey, handbal en volleybal te brengen.

Ook met de besparingen op fictie moet worden opgepast, vindt Vandaele. 'De VRT heeft de opdracht om bij te dragen aan de Vlaamse creatieve industrie.'

Volgens de partij zijn er andere mogelijkheden om te besparen, zonder te raken aan de kernopdracht van de omroep. 'Maar het is niet aan ons om de VRT daarin te adviseren, dat is een taak voor het management.'