Er kan nogal wat misgaan bij zo’n selfie: een arm die onbedoeld mee in beeld komt, vrienden die juist buiten beeld staan of een virtuele ontspanknop die pas bij de zoveelste poging reageert, net wanneer je even niét lacht. De Selfie Stick van Rollei reikt de ijdele fotograaf een helpende hand.

Met de uitschuifbare Selfie Stick kan je je ‘arm’ 25 tot 87 cm verlengen. Fabrikant Rollei heeft het zelfs over één meter, maar rekent daarbij gemakshalve ook het handvat mee dat in de praktijk natuurlijk geen millimeter winst oplevert. Desalniettemin krijg je met deze stick veel meer informatie op je selfies – van een hele groep mensen tegelijk (de zogeheten groufie) tot die prachtige Grand Canyon op de achtergrond.

Hoger, lager

Het gadget zorgt bovendien voor nieuwe en creatieve camerastandpunten, van hoog boven je hoofd (leuk op de festivalweide) tot laag bij de grond. Dat kikvorsperspectief is bijvoorbeeld handig om jezelf, van kop tot teen, te vereeuwigen met een hoog bouwwerk als de Eiffeltoren.

Om de smartphonecamera vanop afstand te bedienen gebruikt de Selfie Stick een Bluetoothverbinding. Dat betekent dat je het apparaat af en toe ook moet opladen, via het bijgeleverde USB-kabeltje. Daarna gaat de accu zo’n 500 foto’s mee en blijft het gadget ongeveer 100 uur stand-by. De toestellen koppelen doe je met een knopje op het handvat, waar je ook de aan-uitknop, de ontspanknop en een System Switch Key aantreft (allemaal verlicht overigens). Met die laatste knop schakel je tussen de ondersteunde besturingssystemen: een wit lampje voor iOS, een blauw lampje voor Android.

De Selfie Stick werkt trouwens gewoon met de standaard foto-app en je kan evengoed opnames maken met de primaire camera van je telefoon. Een knopje om van camera te wisselen ontbreekt helaas, al is dat technisch wellicht ook niet zo makkelijk te realiseren.

Alle mogelijke hoeken

De stick is vervaardigd van aluminium en stevig kunststof en voelt zeer degelijk aan. Jammer alleen dat de vier plastic bedieningsknopjes er zo speelgoedachtig uitzien, want dat ontsiert het hele ontwerp. Ook het schroefsysteem om je smartphone vast te klemmen vinden we minder geslaagd. Als je iets te ver draait komt de schroefdop los, waarna het ding – samen met het sluitringetje – wel eens op de grond durft vallen. In hoog gras heb je dan een probleem. Liever hadden we een klemsysteem met een veer gezien, zoals bij de betere smartphonehouders voor in de wagen.

Positief is dan weer dat je de houder in alle richtingen en hoeken kan positioneren en vastzetten. En als je het onderdeel verwijdert komt er een 1/4de inch-schroef tevoorschijn, waarop je ook je gewone fototoestel (tot 500 gram) kan monteren. Ook daarmee maak je dus betere selfies; niet via de Bluetooth-afstandsbediening weliswaar, maar met behulp van de ingebouwde zelfontspanner. Tot slot nog dit: de stick is – ook in ingeschoven staat – niet bepaald klein en met 185 gram ook verre van licht. Het is dus niet het soort gadget dat je zomaar overal mee naartoe zal (willen) slepen.

De Rollei Selfie Stick wordt geleverd met een polsbandje en karabijnhaak, verwisselt voor 54,99 euro van eigenaar en is verkrijgbaar in zwart, blauw, groen en oranje.