Werkende Belg verdient 3.176 euro bruto
Foto: jobat.be
30.143 Belgen leggen hun loonbrief open en bloot op tafel. Gemiddeld verdienen ze 3.176 euro bruto, maar de helft vindt dat hij te hard moet werken voor wat hij betaald wordt. Dat blijkt uit de resultaten van de Jobat Loonwijzer.

De werkende Belg verdient gemiddeld 3.176 euro bruto per maand. Het mediaanloon ligt een stukje lager. Dat bedraagt 2.824 euro bruto, wat betekent dat de ene helft van de werkende Belgen meer verdient en de andere helft minder.

Hoe tevreden zijn we daarmee?

Dat kan veel beter, zo blijkt uit de Jobat Loonwijzer die 30.143 werkende Belgen vroeg naar hun loon en wat ze daarvan vinden. De helft van de respondenten vinden dat ze te hard moeten werken voor wat ze betaald worden. Bij de bevraagde arbeiders piekt dit naar 60 procent. Het meest tevreden over hun salaris zijn ambtenaren en kaderleden.

De ontevredenheid over het loonbriefje duikt vrij snel op. Tijdens het eerste jaar op de arbeidsmarkt is ‘slechts’ 38 procent van de werknemers ontevreden. Tijdens het tweede jaar is dit al 53 procent. Tijdens de jaren daarna daalt dit percentage amper.

Meest voorkomende extra’s

Acht op de tien werknemers kunnen rekenen op een dertiende maand. We hebben gemiddeld 28 betaalde vakantiedagen per jaar en 4 extralegale voordelen. De meest voorkomende extra’s zijn maaltijdcheques, hospitalisatie- en groepsverzekeringen en de terugbetaling van het woon-werkverkeer. Een kwart van de respondenten heeft een bedrijfswagen, een op de vijf zegt te kunnen thuiswerken.

Wie verdient het meest?

Arbeiders verdienen gemiddeld 2.338 euro bruto, bedienden 2.939 euro, ambtenaren 3.415 euro en kaderleden 5.118 euro. De best betaalde functies zijn managementjobs, juridische functies en jobs in R&D, engineering, ICT en HR. Onderaan de ladder bengelt werken in de horeca, als interne sales en als administratieve medewerker.

Hoe hoger het diploma, hoe hoger het loon. Ook dat blijkt duidelijk uit de Jobat Loonwijzer. Masters verdienen bruto gemiddeld 3.650 euro per maand, bachelors 3.086 euro. Wie alleen maar een diploma secundair onderwijs heeft, moet tevreden zijn met 2.609 euro.

Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen. Het gemiddelde brutoloon van de mannelijke respondenten bedraagt 3.449 euro. Vrouwen zeggen gemiddeld 2.842 euro te verdienen.

Je eerste loon

Het gemiddelde startersloon in de Jobat Loonwijzer klokt af op 2.190 euro bruto per maand. Er bestaan echter grote verschillen tussen sectoren. Starters in de chemische sector kunnen rekenen op gemiddeld 2.986 euro per maand. Ook de farmaceutische sector (2.493 euro) en de metaalsector (2.448 euro) betalen mooie starterslonen. Het minst verdienen starters in de textielsector (2.042 euro), in reclame en communicatie (1.927 euro) en in distributie en retail (1.927 euro).

>

>

>