60 ‘nieuwe’ schilderijen in Rembrandts oeuvre
‘De molen’, een werk uit 1645. Foto: © Corbis

Van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn zijn 340 schilderijen bewaard gebleven. Dat zijn er zestig meer dan er in 1986 in de laatst verschenen oeuvrecatalogus werden geteld. Dat is de conclusie van Rembrandtspecialist Ernst van de Wetering.

Van de Wetering heeft woensdag het zesde en laatste deel van een omvangrijke overzichtscatalogus van schilderijen van de beroemde kunstenaar gepresenteerd in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voor zijn boek onderzocht Van de Wetering alle Rembrandts en alle schilderijen die in het verleden aan Rembrandt toegeschreven werden, opnieuw. Daarbij maakte hij onder meer gebruik van röntgen- en infraroodonderzoek. Nieuwe Rembrandts kwamen boven water, vermeende werken vielen af en schilderijen die eerder zijn naam verloren, werden toch opnieuw aan hem toegeschreven. Daar waren ironisch genoeg ook werken bij die ooit net door het Rembrandt Research Project waren afgeschreven.

New York

Grote musea als het Louvre in Parijs, het Metropolitan in New York en de Gemäldegalerie in Berlijn zijn nu volgens Van de Wetering één of meer Rembrandts rijker. Het Metropolitan Museum in New York kreeg er vier bij en is daarmee zowaar de Hermitage in St. Petersbrug gepasseerd als het museum met de grootste collectie Rembrandts ter wereld.

Het nog bestaande oeuvre van de Nederlandse schilder, die leefde van 1606 tot 1669, bestaat nu uit 340 schilderijen.

Ernst Van de Wetering is sinds 1993 hoofd van het Rembrandt Research Project, dat al sinds 1968 onderzoek doet naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt. Het kunsthistorisch onderzoek nam in totaal 46 jaar in beslag.