Nog geen verdeling van ministerportefeuilles
De Wever Foto: belga
De voorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open VLD zijn vanmorgen om 8.30 uur uit elkaar gegaan zonder akkoord over de verdeling van de ministerportefeuilles. Vanavond wordt er verder gepraat na afloop van de partijcongressen. Volgens Bart De Wever (N-VA) zorgt de onuitgegeven formule, slecht één Franstalige partij ,voor problemen.

Teleurstelling deze ochtend: een nieuwe nacht onderhandelen, maar geen verdeling van de ministerposten. 'De casting stelt ons voor problemen omdat we in een onuitgegeven formule zitten, met slechts één Franstalige partij', aldus De Wever op de Franstalige radiozender Bel RTL. 

Al één portefeuille staat helemaal vast: die van premier. De Wever heeft 'geen enkel probleem met een Franstalige premier' zolang het iemand is 'die keuzes maakt en die durft'. Ambities voor het premierschap moest de N-VA-voorzitter naar eigen zeggen laten varen omdat het idee moeilijk lag bij de Franstalige liberalen. 'We moesten met een basisakkoord vertrouwen creëren.' De Wever was ook nooit echt enthousiast om het Schoon Verdiep in Antwerpen te verlaten. De Wever verzekerde dat hij niet vanuit Antwerpen 'de schoonmoeder' van de regering zal worden. 'Ik moei me niet met het werk van anderen, en men stuurt toch mensen in wie men vertrouwen heeft.' Wie dat wordt, weten we dus nog niet, al lijken twee namen bij N-VA duidelijk vast te liggen: Jan Jambon en Johan Van Overtveldt.

Na de partijcongressen

De vertegenwoordigers van N-VA, MR, CD&V en Open VLD zaten sinds woensdag 14 uur opnieuw samen. Eerst overliepen ze voor de derde keer de hoofdstukken uit de formatienota die niet gerelateerd zijn met de begroting. Nadien schakelden ze over op de sociaal-economische luiken.

Woensdagavond sloten ze de finale lezing van de formatienota af. Nadien trokken ze zich terug op in het hoofdkwartier van de MR om de bevoegdheden onderling te verdelen. Omstreeks half 9 gingen de partijvoorzitters uit elkaar. Op dat moment waren nog niet alle bevoegdheden verdeeld. Vanavond wordt er verder gepraat na afloop van de verschillende partijcongressen.

Bij vroegere formaties durfden die gesprekken wel eens uren in beslag te nemen, al zou er bij deze onderhandelingen in de loop van de voorbije dagen en weken al over een en ander afspraken zijn gemaakt.