Nys: ‘Ronse wordt één van de hoogdagen van het seizoen’
Nys kan zondag revanche nemen tegen Stybar voor het verloren WK Foto: Photo News

De bpost bank trofee is woensdag officieel voorgesteld in het cultureel centrum Jan Tervaert in Hamme. Vorig seizoen kroonde Sven Nys zich tot eindwinnaar van het regelmatigheidscriterium. Het totale prijzengeld bedraagt dit jaar 96.400 euro, voor de eindwinnaar ligt 30.000 euro klaar.

Weinig veranderingen in de bpost bank trofee. In 2012 werd voor het eerst gestart met een klassement op basis van de aankomsttijd, die traditie blijft ook in 2014 behouden. Nieuw is wel dat dit tijdsklassement nu ook voor de beloften van toepassing is. ‘Het is een formule die werkt’, stelt Erwin Vervecken van Golazo Sports, organisator van de bpost bank trofee. ‘Je merkt toch dat heel wat renners tot het eind blijven spurten om een goede tijd neer te zetten.’

De bpost bank trofee telt acht manches en start zondag met de Hotondcross in Ronse, die vorig jaar zwaar te lijden had onder het stormweer. Sven Nys ging toen met de zege naar huis. Zondag krijgt de organisatie met de deelname van wereldkampioen Zdenek Stybar, Mathieu van der Poel, Sven Nys en Wout Van Aert een topaffiche voorgeschoteld die weinig organisatoren dit jaar zullen kunnen voorleggen bij de eliterenners.

‘Het wordt meteen één van de hoogdagen van dit jaar’, meent ook Sven Nys. ‘De jonge renners zijn aanwezig, de wereldkampioen is er bij en hij verkeert in goede doen. Als je ziet hoe hij woensdag won in de Mémorial Frank Vandenbroucke dan weet je dat hij sterk is. Hij heeft nog geen crossen gereden, maar dat is voor hem geen handicap. Dat heeft hij in het verleden al bewezen en hij is iemand die de crossfiets beheerst als de beste. Ik kijk zeker uit naar de wedstrijd van zondag.’

Voor de vrouwen is er trouwens goed nieuws in de bpost bank trofee. ‘In de Koppenbergcross wordt het prijzengeld voor de mannen en vrouwen gelijkgeschakeld dankzij één grote sponsor’, aldus Christophe Impens van Golazo. ‘Dat is haalbaar voor die cross dankzij die sponsor. Voor het overige hebben wij, als organisator, het prijzengeld voor de vrouwen ook met een kwart opgetrokken. Het is nog niet hetzelfde als de mannen, maar het is alvast een eerste stap in de goede richting.’

Voortaan krijgt de eindwinnares er 7500 euro.

Manches:

12 oktober - Ronse, Hotondcross

1 november - Oudenaarde, Koppenbergcross

30 november - Hamme, Flandriencross

6 december - Hasselt, Parkcross

20 december - Essen

30 december - Loenhout, Azencross

1 januari - Baal, GP Sven Nys

7 februari - Lille, Krawatencross

Einduitslag vorig jaar:

Het klassement werd vorig jaar gewonnen door Sven Nys, met 2:25 voorsprong op Niels Albert. Tom Meeusen werd derde op 7:10. Rob Peeters vierde op 9:26 en de Nederlander Thijs van Amerongen vijfde op 10:05. Het klassement wordt opgemaakt op basis van de aankomsttijd. Een renner kan maximaal vijf minuten verliezen ten opzichte van de winnaar. Er zijn er bonificatieseconden te winnen voor de tussensprint na anderhalve ronde: 15, 10 en 5 seconden.

Palmares jongste vijf jaar:

* Elite:

2009-2010: Sven Nys

2010-2011: Sven Nys

2011-2012: Kevin Pauwels

2012-2013: Niels Albert

2013-2014: Sven Nys

* Beloften:

2009-2010: Tom Meeusen

2010-2011: Lars van der Haar (Ned)

2011-2012: Lars van der Haar (Ned)

2012-2013: Wietse Bosmans

2013-2014: Wout Van Aert

* Vrouwen:

2009-2010: Daphny van den Brand (Ned)

2010-2011: Sanne Cant

2011-2012: Daphny van den Brand (Ned)

2012-2013: Sanne Cant

2013-2014: Sanne Cant

Recordhouders qua eindzeges:

Elite (27 edities): Sven Nys 9 zeges (voor Paul Herygers, 5 zeges)

Beloften (13 edities): Wim Jacobs, Tom Meeusen en Lars van der Haar (Ned) 2 zeges

Vrouwen (7 edities): Daphny van den Brand (Ned) 4 zeges