De Wever: ‘Zou socialisten liefst nooit meer terugzien’
Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is tevreden dat hij zonder socialisten kan besturen. Het liefst zou hij ze voor altijd op de oppositiebanken zien, zei hij op de Franstalige tv-omroep RTBF.

‘Ik ben een beetje een van de architecten van de Zweedse coalitie. In Antwerpen heb ik de socialisten buitengewerkt nadat ze 90 jaar aan de macht waren. In Vlaanderen hebben we ze na 20 jaar buitengezet en nu op het federale niveau na 25 jaar. Eindelijk zitten de socialisten in de oppositie. Ik zou ze graag nooit meer terugzien’, zegt hij aan de RTBF.

Dat er geen communautair luik in het regeerakkoord zit, stoort de N-VA-voorzitter niet. De afwezigheid van de socialisten is volgens hem al een serieuze hervorming. ‘Het communautaire is nooit een doel op zich geweest. Het is een instrument om tot een beleid te komen waarvoor de mensen hebben gestemd. De Zweedse coalitie gaat dat nu waarmaken’. De Wever verzekert dat zijn de partij de nodige politieke stabiliteit aan de regering zal geven.

De N-VA-voorzitter heeft geen problemen met het feit dat de premier met Charles Michel opnieuw een Franstalige is. ‘Het is de inhoud die telt en die is goed’, aldus De Wever. Zelf heeft hij naar eigen zeggen nooit de 16 opgeëist, al was dat een van de voorwaarden van het ‘basisakkoord’ dat tot deze coalitie heeft geleid.

Bekijk het RTBF-filmpje hier.