Dit is het speelgoed van het jaar
Het spel Quadrillion won bij de denk- en logicaspellen. Foto: Herman Ricour

Een reuzenrad van Playmobil, de vuurtempel van Lego en een detectivespel van Ravensburger zijn woensdag door de consumenten in het Speelgoedmuseum van Mechelen verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2014. Bij de verkiezingen vielen in elf categorieën items in de prijzen.

'Scotland Yard Master' van Ravensburger is een bordspel waarbij een onzichtbare misdadiger op een kaart van Londen de Scotland Yard, de Londense politie, probeert te ontvluchten. Playmobil laat in het 'groot draairad met kleurrijke verlichting' zijn poppetjes genieten van de kermissfeer en de 'Phoenix Vuurtempel' van Lego Chima is een ingenieus bouwwerk dat zich in een handomdraai laat omtoveren tot vuurspuwende draak.

De verkiezing van Speelgoed van het Jaar was dit jaar aan haar vijftiende editie toe. De award is een initiatief van de Belgische Speelgoedfederatie. De jury koos in elf categorieën, voor verschillende leeftijden en soorten spellen, een winnaar.

Bij het creatief en educatief speelgoed viel de Marker Airbrush van Crayola in de prijzen, een set sprayende viltstiften om graffitiwerken mee te maken. De Cobrattack (Megableu) haalde het in de categorie Gezelschapsspellen voor kinderen: de deelnemers aan dit spel proberen de edelsteen te grijpen maar als de ogen van slang rood oplichten, houden ze zich beter uit de buurt.

Bij de Denk-en logicaspellen ging Quadrillion van Smart met de trofee aan de haal, bij het Electronisch speelgoed de Zoomer-'hond' van Spin Master en bij het Buitenspeelgoed de Ford Mustang go-kart van Berg. Andere winnaars waren de Activiteitenboot van Plantoys, voor de allerkleinsten in het bad, Super Cra-Z-Loom, een set waarmee meisjes hun eigen armbanden kunnen maken en de Praat met mij Baby van Vtech bij de poppen.

Bij de verkiezing werd onder meer gelet op hoe speelgoedfabrikanten kinderen kunnen blijven boeien door technologie te combineren met traditie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig