De Brusselse beurs ging er woensdag verder op achteruit. De Bel20-index daalde 0,71 procent tot 3.100,04 punten, nadat hij dinsdag al 1,53 procent was kwijtgespeeld. De elitekorf met twintig aandelen telde veertien verliezers en zes winnaars. Op de brede markt ging Arseus dankzij een goed rapport tegen de trend in. De leverancier van grondstoffen voor magistrale bereidingen van apothekers boekte een winst van bijna 8 procent.

De beleggers worden stilaan zenuwachtig. De wereldeconomie is minder robuust dan gedacht. De nieuwe neerwaartse bijstelling van de groeivooruitzichten door het IMF heeft voor onrust gezorgd.

De Duitse beursindex Dax bijvoorbeeld zakte voor het eerst sinds eind oktober 2013 onder de psychologische grens van de 9.000 punten. De Dax klokte af op 8.995,33 punten, een verlies van 1 procent. Verwacht wordt dat de daling nog even zal aanhouden.

Euronext Brussel

Ook de beurs in Brussel eindigde in het rood. Het grootste verlies bij de elitewaarden was voor Umicore, dat 2,39 procent inleverde om te stranden op 32,33 euro. Een afnemende groei van de wereldeconomie is niet goed voor de ontwikkeling van de metaalprijzen en dus daalt de waarde van de materialen die Umicore kan recycleren.

Telenet ging eveneens mee in de stroom. Het aandeel van het telecom- en mediabedrijf gleed 2,11 procent weg tot 44,96 euro. De positieve impuls van HSBC, dat enkele dagen geleden een koopadvies gaf en het koersdoel op 54 euro legde, is daarmee weggeveerd.

Ook KBC moest achteruit. De financiële titel werd 1,69 procent minder waard bij een slotkoers van 41,84 euro.

Op de brede markt kreeg Sapec een tik van 7,58 procent om af te sluiten op 30,50 euro. De onderneming, die vooral in Spanje en Portugal actief is, is nog steeds niet bekomen van de slechte halfjaarresultaten. Eind september was een aandeel nog iets meer dan 37 euro waard.

ABO bleef eveneens in vrije val. De milieudienstengroep verspeelde bijkomend 10,71 procent en staat nu op 12,51 euro.

Opvallend was ook de sterke terugval voor Euronav. De maritieme olietransporteur zag zijn koers 5,62 procent zakken tot 8,06 euro. Het was de derde opeenvolgende glijpartij. Maandag was de titel al 3,99 procent kwijtgespeeld, dinsdag bedroeg de malus 2,68 procent. Een minder sterke groei van de wereldeconomie vertaalt zich onmiddellijk in een lagere behoefte aan olie en olietransport.

Een plus was er dan weer voor Delta Lloyd. De verzekeraar verdapperde 0,87 procent tot 19,08 euro. Dinsdag was hij al de enige winnaar bij de grote waarden. Exane BNP Paribas gaf toen een koopadvies voor de verzekeringsgroep. Het Franse beurshuis plaatste het koersdoel op 23 euro.

Delhaize deed zelfs nog iets beter met een bonus van 1,01 procent tot 53,19 euro. De distributeur werd nochtans met werkonderbrekingen geconfronteerd in zijn grootste Belgische distributiecentrum.

Op de tweede rij pakte Arseus fors uit. De onderneming zag haar omzet in het derde kwartaal uitkomen op 110,9 miljoen euro. Dat was een derde hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. De beleggers beloonden het rapport met een stijging van het aandeel met 7,88 procent tot 38,20 euro.