Tweede flitsmarathon komt er toch
Foto: BELGA

De federale politie zal toch een tweede flitsmarathon organiseren tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 6 uur. Dat ondanks de dreigementen van de vakbonden om die actie te boycotten. Dat heeft de directeur van de federale wegpolitie, Michaël Jonniaux, woensdag bevestigd aan Belga.

Voor de tweede flitsmarathon, de eerste vond plaats in april, moeten er geen politieagenten worden opgevorderd, zegt Jonniaux. Een honderdtal politiezones hebben hun medewerking aan de actie al toegezegd, maar over het exact aantal deelnemende politiezones zal vrijdag pas gecommuniceerd kunnen worden.

De politie besliste om een tweede actie te organiseren omdat de eerste “een succes” was en het “in het belang van de veiligheid op de weg” is. “Meer dan de helft van de bevolking steunde het idee om een tweede flitsmarathon te organiseren. Bovendien hebben we gemerkt dat de mensen dan ook minder snel rijden dan normaal.”

De politievakbonden lieten vrijdag, na overleg met vertegenwoordigers van de regering, nog verstaan dat ze hun acties zouden voortzetten waarbij de tweede flitsmarathon in gedrang kwam. De politiemensen protesteren omdat hun pensioenleeftijd door een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof omhoog dreigt te gaan. De bonden vinden echter dat beloftes uit het verleden gerespecteerd moeten worden.