Eerste buiten Afrika gediagnosticeerde patiënt overleden
Foto: REUTERS

De Liberiaan die als eerste buiten Afrika gediagnosticeerd werd met ebola is in een ziekenhuis in Dallas (Texas), waar hij was opgenomen, overleden. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Thomas Eric Duncan liep het virus op in zijn geboorteland.

Hij arriveerde op 20 september in Dallas, na een tussenlanding in Brussel Nationaal, vanuit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Hij werd in het ziekenhuis in Dallas in quarantaine gehouden nadat de diagnose gesteld werd.

‘Het is met grote droefenis dat we het overlijden van Thomas Eric Duncan, om 7.51 uur (plaatselijke tijd), laten weten’, aldus een communiqué van het ziekenhuis. Duncan werd sinds afgelopen zaterdag met Brincidofovir behandeld. Volgens de laatste berichten was zijn toestand ernstig maar stabiel.

Eerder op woensdag maakte de Verenigde Staten bekend dat het nieuwe veiligheidsmaatregelen instelt aan de grenzen. Reizigers zullen gecheckt worden op symptomen van het virus.

Bloed

Een Amerikaanse arts die genezen is van ebola heeft bloed gegeven aan een door het virus besmette NBC-cameraman. Dat maakt de familie van de cameraman bekend. Deze techniek heeft eerder al positieve resultaten opgeleverd. De door dokter Brantly aangemaakte antistoffen in het bloed van Ashoka Mukpo injecteren moet verhinderen dat het virus nieuwe cellen binnendringt en infecteert.

Mukpo was in Liberia voor verslaggeving over de ebola-epidemie, en liep daar het virus op. Hij werd al behandeld met een experimentele medicijn, Brincidofovir. Dat werd nooit eerder gebruikt op ebolapatiënten, maar werd eerder door verschillende ziekenhuizen al gebruikt bij de behandeling van mensen die een andere infectieziekte hadden opgelopen.