Hollande steunt vraag Turkije naar bufferzone
De Franse president François Hollande. Foto: REUTERS

De Franse president François Hollande steunt de vraag van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan om een bufferzone in te stellen tussen Syrië en Turkije. Daar moeten op de vlucht gejaagde mensen opgevangen en beschermd kunnen worden.

Dat deelde het Elysée mee na een telefoongesprek tussen Erdogan en Hollande. Beiden bespraken de ‘alarmerende’ situatie in het noorden van Syrië, ‘vooral in de stad Kobani’.

Voor Hollande is het belangrijk ‘een bloedbad onder de bevolking in het noorden van Syrië te vermijden’.

De twee presidenten kwamen ook overeen ‘de gematigde Syrische oppositie verder te steunen, zowel tegen IS als tegen het regime van Assad’, aldus de verklaring van het Elysée.

Doden bij protest

Na de protesten tegen de Turkse terughoudendheid om op te treden in Kobani is de balans opnieuw bijgesteld. Dinsdag en woensdag zijn bij betogingen in het Koerdische zuidoosten minstens 19 doden gevallen, meldt het persbureau DHA. Een eerdere balans maakte melding van 14 doden.

De meeste slachtoffers vielen in de nacht van dinsdag op woensdag al bij rellen tussen islamisten en aanhangers van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Diyarbakir, een stad in het oosten van het land met een overwegend Koerdische bevolking. De provincie maakte bekend dat daar alleen tien mensen omgekomen zijn. De scholen in Diyarbakir blijven tot maandag gesloten.