Belgische langetermijnrente blijft laagterecords aan elkaar rijgen
Foto: Investing.com

De Belgische tienjaarsrente heeft woensdagmiddag een nieuw laagterecord bereikt: ze staat nu op slechts 1,158 procent. Dat is het laagste niveau sinds persbureau Bloomberg in 1993 startte met het bijhouden van de data.

Volgens analisten houdt de dalende rente verband met de vlucht uit aandelen. Een onmiddellijk verband met de vorming van een nieuwe federale regering lijkt er niet te zijn: de trend is in heel Europa dalende.

De Belgische langetermijnrente zakte in augustus voor het eerst onder de 1,2 procent. Ze gaat al maanden in dalende lijn. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei ging de rente door de 2 procent-grens.

Een lage rente is alvast goed nieuws voor de Belgische schatkist, ons land spaart tientallen miljoenen uit aan rentelasten. Ook diegene die een woonkrediet aangaan of hun woonlening herfinancieren, profiteren volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws.