Actie in distributiecentrum Delhaize in Zellik
Foto: BELGA

Woensdagochtend tussen 4 uur en 6.30 uur hebben de arbeiders van het depot voeding van het Delhaize-distributiecentrum in Zellik het werk neergelegd uit protest tegen de besparingen op de lonen die de directie van de warenhuisketen wil opleggen. De directie organiseerde daarop personeelsvergaderingen voor de ochtend- en namiddagploeg. Dat is vernomen bij vakbondsafgevaardigde Kristof De Schepper (ACV).

Sinds Delhaize net voor de zomervakantie haar intentieverklaring tot herstructurering bekendmaakte, werden er al diverse werkonderbrekingen gehouden in dit distributiecentrum waar 2.000 personen werken, onder wie 1.500 arbeiders.

De arbeiders zouden niet worden ontslagen, maar ze zouden wel fors moeten inleveren. Uit berekeningen van de vakbonden gaat het om 1.400 bruto per jaar, onder meer door de afschaffing van premies. Ook de anciënniteitsdag en bepaalde betaalde pauzes zouden verdwijnen.

Vakbonden en directie van Delhaize zaten woensdagmiddag opnieuw samen op een ondernemingsraad. Maar daar kwam volgens de vakbonden weinig uit. Op 15 oktober is een nieuw overleg gepland.