Dimitri Bontinck vraagt schadevergoeding
Dimitri Bontinck Foto: belga
Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vindt de derde dag plaats van het terrorismeproces rond Sharia4Belgium. 46 beklaagden - met Fouad Belkacem (32) op kop - staan terecht. Het onderzoek leverde volgens het federale parket voldoende bewijzen op om Sharia4Belgium als terroristische beweging te beschouwen.

Voor de middag werd de moeder van Nora V. uit de zaal gezet toen ze Fouad Belkacem wilde aanspreken. ‘Ziet u wat u hebt aangericht’, zei de vrouw, terwijl ze een foto van haar dochter vasthield.

Ook de advocaat van Dimitri Bontinck, vader van beklaagde Jejoen Bontinck, aan bod. Bontinck vraagt een provisionele schadevergoeding van één euro. Hij stelde zich burgerlijke partij omdat hij morele schade heeft geleden. Zijn zoon Jejoen sloot zich enkele jaren geleden aan bij Sharia4Belgium en ging een tijd naar Syrië. Ook de moeder van Syriëstrijder Brian De Mulder stelt zich burgerlijke partij.

‘Hier staat een vader die zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid zag worden. Hij is gekraakt geweest en heeft morele schade geleden’, zo zegt de advocaat van Bontinck, Xavier Potvin.

De advocaat pleitte dat Dimitri Bontinck zijn zoon een zo goed mogelijke opvoeding heeft gegeven: hij stuurde hem naar de beste school in Antwerpen en gaf hem alle kansen op het gebied van sport en muziek. Toen Jejoen verliefd werd op een Marokkaans meisje integreerde hij zich in de moslimcultuur en belandde hij bij Sharia4Belgium.

‘Mijn cliënt voelde hoe hij stilaan de controle over zijn zoon kwijtraakte en hij kon er niets tegen beginnen. Hij is verschillende keren naar het hoofdkwartier van Sharia4Belgium aan de Dambruggestraat geweest en heeft er met Fouad Belkacem gesproken. Hij heeft hem zelfs uitgenodigd bij hem thuis’, stelde meester Potvin.

Toch kon Bontinck niet beletten dat zijn zoon verder radicaliseerde en uiteindelijk naar Syrië vertrok. ‘Hij zag zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid worden. Je mag hem niet veroordelen voor de manier waarop hij daarmee is omgegaan. Hij heeft inderdaad veelvuldig de media opgezocht, maar hij wist niet wat hij anders kon doen. Uiteindelijk is hij zelf naar oorlogsgebied getrokken om zijn zoon terug te halen.’