Spaanse ebola-patiënte belde ziekenhuis drie keer voor opname
Voor het Spaanse ministerie van Gezondheid roepen betogers op tot het ontslag van de bevoegde minister Ana Mato. Foto: EPA

Stilaan wordt duidelijk dat de Spaanse gezondheidsdiensten serieus geblunderd hebben bij de aanpak van het eerste ebola-geval in hun land. Teresa Romero Ramos getuigt dat ze meermaals werd afgewimpeld toen ze klaagde over koorts. Uiteindelijk werd ze opgehaald door verplegers zonder enige beschermende kledij.

Drie pogingen had Teresa Romero Ramos nodig om de gezondheidsdiensten ervan te overtuigen dat ze mogelijk met ebola besmet was. Nochtans had de verpleegster beide voorgaande ebola-patiënten in Spanje behandeld.

Op 30 september belde ze een eerste keer naar de gespecialiseerde dienst van het Carlos III-ziekenhuis - waar ze zelf de twee andere ebola-gevallen had verpleegd - om te klagen over lichte koorts en vermoeidheid. Omdat haar temperatuur nog niet op de kritieke grens van 38.6 graden had overschreden, werd ze geadviseerd om het lokale hospitaal te gaan, waar ze paracetamol voorgeschreven kregen.

Ook toen Romero Ramos enkele dagen later nog eens belde om de dienst te informeren over haar verhoogde temperatuur, werd daar niets ondernomen. Afgelopen maandag belde ze een derde keer naar het Carlos III-ziekenhuis met de boodschap dat ze zich verschrikkelijk voelde. In plaats van de vrouw meteen te gaan halen, werd haar aanbevolen om de spoeddienst van het ziekenhuis in het nabijgelegen Alcorcón te bellen.

Vervolgens kwamen verplegers van dat ziekenhuis haar halen zonder enige vorm van bescherming. Ook toen ze in het ziekenhuis meldde dat ze voor een ebola-besmetting vreesde, liet men haar gewoon op de spoeddienst liggen tussen de andere patiënten. Tot de testen uitwezen dat de vrouw gelijk had.