Winnaars Nobelprijs Chemie totaal verrast
Eric Betzig, Stefan W. Hell en William E. Moerner. Foto: EPA

‘Als verlamd’ en ‘volledig verrast’, zo klinken de reacties van laureaten van de Nobelprijs voor Chemie 2014. Met hun onderzoek hebben ze de nano(micro)scopie mogelijk gemaakt.

De 54-jarige Eric Betzig zei ‘gelukkig maar bovenal verrast’ te zijn. ‘Ik ben als verlamd’, voegde hij eraan toe. ‘Ik ben gelukkig, natuurlijk. Maar het allesoverheersende gevoel is eigenlijk verrassing. Totale verrassing’, aldus de wetenschapper.

Ook Stefan Hell zei ‘volledig verrast’ te zijn. ‘Ik moet zeggen, ik had wat tijd nodig om het mij te realiseren’, legde hij uit, eraan toevoegend eerst te hebben gedacht dat het om een grap ging.

Inhoudelijk vertelde de in Roemenië geboren wetenschapper dat hij heeft helpen bijdragen tot inzichten in de werking van cellen en inzichten omtrent wat er misgaat als de een of andere ziekte zich in de cel vestigt.

Waarom is de wereld zoals hij is?

Moerner was op een wetenschappelijke conferentie in Brazilië, waar hij voor het Nobelcomité onbereikbaar was maar voor zijn vrouw wel, aldus de Amerikaanse televisiezender NBC. Dat hij zo zijn onderscheiding vernam was ‘bijna nog meer opwindend’. Jonge studenten raadt hij aan ‘zich af te vragen waarom de wereld is waarom hij zo is. Dat is de enige mogelijkheid om iets in beweging te brengen’.

Betzig, Hell en Moerner zijn de opvolgers van Martin Karplus, Michael Levitt en Arieh Wershel die vorig jaar de Nobelprijs voor Chemie kregen voor hun pionierswerk in het in digitale modellen gieten van scheikundige reacties.

Het is eerder zeldzaam dat de jury meer dan twee wetenschappers in het domein van de Scheikunde onderscheidt. Sinds 1901 gebeurde dit slechts negentien keer. Anderzijds is al zes keer een Nobelprijs voor ontwikkelingen in de microscopie toegekend.