Trekt de Premier League het Kanaal over?
Manchester United - Real Madrid: een oefenpartij die begin augustus in Michigan 110.000 toeschouwers lokte. Foto: AFP

De clubs uit de Engelse Premier League denken er aan om enkele competitiewedstrijden buiten het Verenigd Koninkrijk te spelen.

VOETBAL

Verschillende Britse media berichten dat de voetbalclubs uit de Premier League met het idee spelen om in de toekomst een hele wedstrijddag - 10 matchen - in het buitenland af te werken.

Helemaal nieuw is het plan niet: een zestal jaar geleden opperde de voorzitter van de Premier League al een gelijkaardig idee, maar zijn voorstel om naast de reguliere competitie van 38 wedstrijddagen nog een extra ronde af te werken te in Azië, de VS, Australië en andere plaatsen werd toen snel weggelachen.

Volgens de nieuwe voorstellen die nu circuleren zou een van de 38 wedstrijddagen op verschillende plaatsen in de wereld gespeeld worden.

De bedoeling is duidelijk: meer geld verdienen. Verschillende Engelse topploegen ondernemen nu voor het seizoen begint al lucratieve tournees in het buitenland en sinds 2003 organiseert de Premier League om de twee jaar zelfs een tornooi in Azië. Die wedstrijden in de VS en Azië zijn zeer succesvol, zo kwamen er in Michigan bijvoorbeeld 110.000 mensen opdagen voor de partij tussen Manchester United en het Spaanse Real Madrid.

De Premier League verdient elk jaar ook vele miljoenen aan de uitzendrechten. Zo levert de huidige deal voor 3 jaar 2,5 miljard euro op. De helft daarvan komt uit Azië.